Δημόσιο: Ξεπαγώνουν οι τριετίες, έρχονται αυξήσεις μισθών

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας «ματώνει» με τα λουκέτα, τις περικοπές και τις απολύσεις να αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στον δημόσιο τομέα ετοιμάζονται… αυξήσεις, σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει τρόπους και … φόρους για να βάλει λεφτά στα Ταμεία, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ένας στους δύο δημοσίους υπαλλήλους θα δει τις αποδοχές του να αυξάνονται από 15-50 ευρώ, ενώ για 380.000 υπαλλήλους θα παγώσουν οι αποδοχές τους για την επόμενη εξαετία και δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους κατώτατους μισθούς, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ.Βερναδάκης.

Κερδισμένοι θα είναι περίπου  310.000 υπάλληλοι οι οποίοι διαθέτουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας έως και 12 χρόνια ή έχουν κολλήσει στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο βαθμού την τελευταία πενταετία που επιβλήθηκε πάγωμα μισθολογικών και βαθμολογικών προαγωγών. Αντίστοιχα χαμένοι από το νέο μισθολόγιο θα είναι περίπου380000 υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν πάνω από 20 χρόνια προϋπηρεσίας και με το νέο μισθολόγιο θα υποστούν μείωση της ονομαστικής αξίας του βασικού.

Για παράδειγμα ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που το 2012 σταμάτησε στο τελευταίο κλιμάκιο του βαθμού Ε  με 12 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1250 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο θα παίρνει 1265 ευρώ!

Αντίθετα ένας υπάλληλος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με 26 χρόνια υπηρεσίας και μισθό 1601 ευρώ/μήνα θα καταταγεί με βάση το νέο μισθολόγιο στο 12 κλιμάκιο και θα έχει πλέον ονομαστικό βασικό μισθό 1.478 ευρώ. Η διαφορά των 123 ευρώ το μήνα θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά, χωρίς να μειωθούν οι αποδοχές του και ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν θα λάβει καμία αύξηση για τα επόμενα 6 χρόνια.