ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μία ελληνική έξοδο, αλλά δεν θα είναι εύκολο

Διαχειρίσιμη, αλλά όχι εύκολα, μπορεί να είναι από την ευρωζώνη μία ελληνική έξοδος όπως εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείουσε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

 

Παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016, ο Μπλανσάρ τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ενιαίο νόμισμα τότε η ευρωζώνη μπορεί να το αντιμετωπίσει αλλά δεν θα είναι κάτι εύκολο

 

Ο οικονομολόγος πρόσθεσε ότι μία ελληνική κρίση θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τονίζοντας μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, «όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού».

 

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση του εκτελεστικού συμβουλίου, ο επικεφαλής επί ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν είχε τονίσει ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες για την Ελλάδα δεν είναι καλοί.

 

Ωστόσο, δεν ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς, καθώς όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα στατιστικά και το Ταμείο δεν μπορεί κατ’ επέκταση να παρουσιάσει στοιχεία για έλλειμμα στον προϋπολογισμό ή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Εν τω μεταξύ επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και της ανεργίας προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

 

Ειδικότερα το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί από 0,8% το 2014 στο 2,5% το 2015 και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 3,7% το 2016. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% έναντι 1,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

 

Πηγή: Έθνος