Εγκρίθηκε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

ΦΩΤΟ:REUTERS

ΦΩΤΟ:REUTERS

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενέκριναν οι 195 χώρες που συμμετέχουν στην παγκόσμια Σύνοδο του Παρισιού.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων δύο εβδομάδων, στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τον ορυκτό πλούτο.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποβλέπουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός των επόμενων δεκαετιών. Η συμφωνία του Παρισιού θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη το 1992.

Η συμφωνία επικυρώθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φάμπιους, εν μέσω πανηγυρικού κλίματος.

Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο η Ε.Ε., η οποία σημειώνει ότι «μετά από τόσα χρόνια διαρκών προσπαθειών, πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη για την Ευρώπη»

Χαιρετίζουν τη συμφωνία οι ΜΚΟ

Θετικά αποτιμούν τη συμφωνία οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για ουσιώδη «στροφή». Σύμφωνα με την Greenpeace, η συμφωνία της Συνόδου στέλνει στην «άσχημη πλευρά της ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, η οποία συνιστά και την κύρια αιτία για την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα, σχολιάζει η World Resources Institute, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη δέσμευση σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει μηδενικές εκπομπές αερίων το β’ μισό του αιώνα. Πριν από δύο χρόνια ήταν ακόμη μια ουτοπία, τονίζει ενδεικτικά.

Τη δέσμευση για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 – 1,5 βαθμούς Κελσίου χαιρετίζει από την πλευρά της, η WWF. «Τα 15 επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικά για να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου» εκτιμά η World Resources Institute, ενώ η Fondation Nicolas Hulot ζητεί την άμεση επίτευξη του στόχου, πριν από το 2020.