Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟ)

Από επεισόδια περιορισμένης έκτασης συνοδεύτηκε η πορεία για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και στην οποία υπολογίζεται ότι πήραν μέρος περίπου 8 με 10 χιλιάδες άνθρωποι.

 

Λίγο πριν από τις 7, ένταση δημιουργήθηκε στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να «κόψουν» στη μέση μπλοκ διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.

 


► Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στη δεύτερη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ)


 

Οι κύριες εστίες των επεισοδίων περιορίστηκαν σε δύο σημεία: αφενός κοντά στο Μεγάρο Μουσικής και αφετέρου στο ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λαμψης και η ένταση αποκλιμακώθηκε σταδιακά.

 

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στην περιοχή των Εξαρχείων, όταν ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Στουρνάρη και στους γύρω δρόμους.

 

Της πορείας ηγήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης.

 

Λίγο πρίν τις 5 το απόγευμα, η κεφαλή της έφτασε στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ μέχρι τις 6:30 στο σημείο είχε συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος της.

 

Σαράντα λεπτά νωρίτερα στην πρεσβεία έφτασαν και τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων του 1967-1974, που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Τιμάμε τα 41 χρόνια του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα». Τα μέλη του Συλλόγου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια αποχώρησαν.

 

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή, με διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια.

 

Κλειστοί παρέμειναν για αρκετή ώρα οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, καθώς και η περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

 

Με την ολοκλήρωση της πορείας, άρχισαν να δίνονται σταδιακά στην κυκλοφορία οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

 

Επεισόδια στην Πάτρα

 

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 7.30 και στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

Ειδικότερα, άτομα που φορούσαν κουκούλες και κράνη, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας. Διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια τέσσερα άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια.

 

Δείτε επίσης:

Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία για την 41η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ)

 

Πηγή: Έθνος