«Έρως, Μύθος, Βάθος 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια» του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη

γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά*
Πηγή: www.cultural-association.org

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τη Σειρά Έργων Ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) το βιβλίο του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη με τίτλο «Έρως, Μύθος, Βάθος 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια».  Ο ποιητής Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης με τη Συλλογή του ΕΡΩΣ, ΜΥΘΟΣ ΒΑΘΟΣ (Β’ Έκδοση) παρουσιάζει 220 Χαϊκού πρωτότυπα (1ο Μέρος) και 18 μουσικά ποιήματα για τους νέους (2ο Μέρος). Τα Χαϊκού στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους (τριών στίχων με 5, 7 και 5 συλλαβές αντίστοιχα) εκφράζονται ερωτικά, με μύθο και στοχασμό, λυρικά, κάποτε εύθυμα, ή με έκπληξη ή σοφία. Μιλούν για τον έρωτα, τον άνθρωπο και τις αξίες, με περισυλλογή, αφαίρεση, γαλήνη, λιτότητα, ευαισθησία. Θα έλεγα πως είναι μικροσκοπικά αριστουργήματα που χαρίζουν αισθητική απόλαυση χάρη στις έντονες εικόνες, σε απλή, κάποτε αποφθεγματική γραφή. Αρκετά Χαϊκού ενσωματώνουν αρχαία θέματα ως και σύγχρονα δράματα. (Γι’ αυτό ο διάκοσμος με ‘ελληνικά μοτίβα’ σίγουρα ταιριάζει). Με ωριμότητα και ευαισθησία, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης κλείνει τη Συλλογή με 18 μουσικά ποιήματα για νέους. ‘Μουσικήν ποίει και εργάζου’, ψιθύρισε η φωνή στον Σωκράτη, σε όνειρό του. Ο ποιητής δέχεται 12 ΙΩΣΗΦ Σ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ τη ρήση αυτή ως μια σύζευξη της ποίησης με τη μουσική. Έτσι την είδαν στα παλιά χρόνια οι ραψωδοί, οι τροβαδούροι, οι υμνωδοί, έτσι τη βλέπουν και σήμερα οι συνθέτες πλάι στους στιχουργούς. Τα 18 αυτά ποιήματα προσφέρονται από τον ποιητή στους νέους για να συνθέσουν και να τραγουδήσουν- όσοι βέβαια εμπνευστούν. Αν ο στίχος είναι η ρίζα του δένδρου της γνώσης, τότε τα φύλλα και ο καρπός είναι η σύνθεση κι η ερμηνεία του. ‘Μουσικήν ποίει και εργάζου’. Η δημιουργία μάς κρατάει νέους, ωφέλιμους, δυνατούς – ένα απ’ τα πολλά μηνύματα της Συλλογής.»

Ο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

«Επανεκδίδοντας τη Συλλογή προσθέτω 18 τραγούδια για τους νέους, για τη χαρά της ζωής που αγνοούµε και για την αστροφεγγιά της ελπίδας µες στο πυκνό σκοτάδι.» Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

«Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, µε την ποιητική συλλογή του ‘Έρως Μύθος Βάθος – 200 Χαϊκού’, επιβεβαιώνει κάτι άλλο, ελληνικό, πως ‘το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν’, µε ένα στέρεο ποιητικό αντρικό λόγο. Οι ιδέες, ως αιώνιες κι ακατάλυτες, βρίσκουν τον τρόπο τους – και µέσα από τον Έρωτα, τον Μύθο και το Βάθος – να επανέρχονται στη ζωή µας και να εµπνέουν ποιητές κι αναγνώστες. Εδώ πια ξεκάθαρα βρισκόµαστε στο καταστάλαγµα της σοφίας των ανθρώπων, το δε χαϊκού είναι µια µορφή ποιητική που µπορεί άνετα να αποδώσει αυτή τη συµπύκνωση νοηµάτων και λόγων. Με το έργο αυτό νιώθει κανείς ότι η ζωή συνεχίζεται στον αιώνα, γιατί έχει τη διάσταση της αιωνιότητας, που κερδίζουν οι άνθρωποι του πνεύµατος ως ‘οι εν κόσµω δηµιουργοί’. Αυτή η συλλογή µού έδωσε τη χαρά της µελέτης και θα συµβάλει στην ενδυνάµωση της σκέψης, στον εµπλουτισµό του εσωτερικού µας κόσµου.»

Στέλιος Παπαντωνίου
κριτικός, φιλόλογος, δοκιµιογράφος

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

Συνοπτικό Εργοβιογραφικό Σημείωμα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη

Γεννήθηκε στη Λάρνακα (1948), είναι Μαθηματικός (Παν.Αθηνών), Οικονομολόγος (Οικονομικό Παν. Αθηνών/ΑΣΟΕΕ) και Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών (Παν.Αθηνών). Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου/ ΕΛΚ (2019- ) και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ (2019- ). Υπηρέτησε στη Λαϊκή Τράπεζα ως Διευθυντής Τμημάτων, Βοηθός Γεν. Διευθυντή και ως Δ’ντής του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρο της. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια Κύπρου, υπήρξε Μέλος της ΑΑΠ (Διοικητικό-Οικονομικό Δικαστήριο). Έγραψε άρθρα και βιβλία για Οικονομία, Ενέργεια, Ε.Ε., Ομοσπονδία, Στατιστική.

Συνέγραψε ποίηση, θεατρικά έργα και κριτική θεάτρου, διηγήματα, δοκίμια/ μελέτες (μία για τη Στωϊκή φιλοσοφία – Ζήνων ο Κιτιεύς). Εξέδωσε 7 ποιητικές συλλογές. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες, δημοσιεύθηκαν σε Ανθολογίες Ε.Ε., Ελλάδας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Βουλγαρίας κ.ά., σε Περιοδικά Λογοτεχνίας. Ορισμένα ποιήματα μελοποιήθηκαν. Εκπροσώπησε την Κύπρο/ ΕΛΚ  σε Συνέδρια στη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα. Μετέφρασε και εξέδωσε Ανθολογία ΤΚ ποιητών ενώ είναι υπό έκδοση άλλες με Νομπελίστες και μείζονες ποιητές. Το 2007 τιμήθηκε με τη Διάκριση «Best Poems, Best Poets» από το ‘The International Library of Poetry’. Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES τον βράβευσε με το Επίχρυσο Μετάλλιο για τη συμβολή του στην Ποίηση/ Λογοτεχνία και στην  Επιστήμη της Ε.Ε. Το 2019 πήρε το Μέγα Βραβείο ‘GRANDS PRIX’ από τον Γαλλικό Οργανισμό Ποίησης APPEL για ποιήματά του στη Γαλλική.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
«Έρως, Μύθος, Βάθος»
220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια | Β’ έκδοση
Σειρά Έργων Ποίησης ΣΠΕΚ. Αρ.3
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ
Αριθμός Σελίδων: 92
Διάσταση: 14Χ20,5
ISBN 978-618-5410-46-9
Ενδεικτική τιμή πώλησης: 14,00€
www.arxutas.gr
www.cultural-association.org
Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Τ: 210 360 53 05

*Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)
Φιλόλογος – Λογοτέχνης – Παραγωγός Προγραμμάτων για τον Πολιτισμό