Γιατί καπνίζουμε περισσότερο όταν καταναλώνουμε αλκοόλ

kapnisma-alkool

Βγαίνετε έξω και πίνετε ποτά με τους φίλους σας. Και ξαφνικά έχετε την επιθυμία να καπνίσετε. Δεν είστε τακτικός καπνιστής. Καπνίζετε σπάνια και συνήθως με παρέα όταν απολαμβάνετε εκτός από την συντροφιά τους και ένα ποτό. Σκεφτήκατε όμως ποτέ ποιος είναι ο λόγος που έχετε μεγαλύτερη επιθυμία να καπνίσετε όταν πίνετε αλκοόλ και όχι όλες τις άλλες ώρες της ημέρας ή κατά τη διάρκεια άλλων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σας;

Η επιστήμη φαίνεται πως απάντησε και σε αυτό το ερώτημα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζουρι εκτιμούν πως ο λόγος είναι απλός. Οι περιστασιακοί καπνιστές, όταν πίνουν αλκοόλ, αναζητούν εναγωνίως τις ιδιότητες της νικοτίνης, μια εκ των οποίων είναι πως λειτουργεί σαν διεγερτικό κυρίως όταν πίνουμε και έτσι νικάμε αυτή την αίσθηση νύστας που φέρνει συνήθως η κατανάλωση αλκοόλ, όπως αναφέρεται και στο Medical Daily.

Oι ερευνητές μελέτησαν διεξοδικά τους βασικούς προσθεγκέφαλους ζώων, την περιοχή δηλαδή που σχετίζεται με τα αντανακλαστικά, την μάθηση, την προσοχή και διαπίστωσαν πως οι νικοτίνη βοηθά στην αντιμετώπιση της υπνηλίας που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ.