Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Το ζήτημα δεν είναι η διευκόλυνση εύρεσης εργασίας αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας

“Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ποιοί είναι εδώ και ποιοί επιλέγουν άλλου είδους πολιτεύεσθαι”.

Με τη δήλωσή αυτή ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης στο debate που διοργάνωσε, χθες, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, καθώς αρκετοί από τους ανθυποψηφίους του δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ανοικτό διάλογο με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής της ΔΚΘ “Υψίπολις” κλήθηκε να απαντήσει σε οκτώ ερωτήσεις από συνολικά τέσσερις θεματικές ενότητες. Ειδικότερα για το θέμα του εθελοντισμού ο κ. Ζαρωτιάδης επισήμανε ότι αποτελεί πρώτιστης σημασίας για την “Υψίπολις” τονίζοντας ότι απαιτεί στοχευμένη πολιτική σε δύο διαστάσεις: πρώτον στο να εντοπίσουμε ποιές είναι οι κοινωνικές ομάδες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και δεύτερον σε ποιές δράσεις που σχετίζονται με το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της πόλης, πρέπει να κατευθυνθούν.

“Ο εθελοντισμός δεν είναι στον αέρα. Είναι γειωμένος στις ανάγκες της πόλης” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η “Υψίπολις” προκρίνει τη δημιουργία ενός χώρου που θα αποτελεί το “Σπίτι του εθελοντή”.

Απαντώντας στο ερώτημα για τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα “Ελικας”, που φέρνει κοντά επιμελητήρια, πανεπιστήμια και φορείς όλων των Βαλκανίων, ενώ έδωσε έμφαση στην παραγωγική διάσταση της κοινωνίας των πολιτών.

“Η κοινωνία των πολιτών με το συνεταιρίζεσθαι και την κοινωνική της δράση μπορεί να παράξει πλούτο τόσο στο κομμάτι της κυκλικής όσο και της δημιουργικής οικονομίας” υπογράμμισε ο κ. Ζαρωτιάδης προσθέτοντας ότι ο ρόλος του δήμου είναι να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών και να προωθήσει τη δημόσια διαβούλευση ώστε να την κάνει πιο αποτελεσματική.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι: “Εγώ ως δήμαρχος της πόλης, δεν θα είμαι με όλη την κοινωνία των πολιτών. Θα είμαι με την κοινωνία των πολιτών που έχει δημοκρατικό, προοδευτικό πρόσημο”.

Σε ό,τι αφορά τη νεολαία και τη χρήση των νέων τεχνολογιών ο επικεφαλής της ΔΚΘ “Υψίπολις” τόνισε ότι η “Έξυπνη Πόλη” αποτελεί βασικό πυλώνα του προγραμματικού σχεδιασμού της παράταξης. Παράλληλα υπογράμμισε ότι “οι νέοι είναι οι σύμμαχοί μας για να καταφέρουμε ως πόλη να κατακτήσουμε την εξωστρέφεια και την παρουσία μας στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι των Βαλκανίων και της Ευρώπης”.

Στο ερώτημα για το θέμα της απασχόλησης ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ήταν κατηγορηματικός: “Το ζήτημα δεν είναι η διευκόλυνση της εύρεσης εργασίας αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από μία αναπτυξιακή πολιτική. Η αναπτυξιακή πολιτική δεν περιορίζεται μόνο στο αν θα γίνουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, έχει να κάνει και με τον παραγωγικό, αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας αλλά και του δήμου. Ο δήμος μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, να μοχλεύσει τις δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής, να προκαλέσει συνέργειες, αρκεί να αναγνωρίσει ποιοί είναι οι τομείς που μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης για την περιοχή .Κι αυτοί είναι τέσσερις: Είναι η δημιουργική οικονομία, η γαλάζια οικονομία, ο τουρισμός και τα logistics, το διαμετακομιστικό εμπόριο και όλες οι συναφείς υπηρεσίες και ήπιας όχλησης παραγωγικές δραστηριότητες”.

Για το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής και της ενίσχυσης των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης τόνισε ότι “ο ρόλος μίας οργανωμένης και προοδευτικής κοινωνίας δεν είναι απλά να τους βοηθήσει αλλά να τους ενσωματώσει με τη διευκόλυνση της παρουσίας τους στην καθημερινή ζωή, στο δημόσιο χώρο, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στην εργασία, την απασχόληση και στην προσωπική και συλλογική τους εξέλιξη”.

Ειδικότερα για το θέμα των προσφύγων επισήμανε ότι “η Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και θα είναι Οικουμενική Πρωτεύουσα του προοδευτικού, του τολμηρού, του ανοικτού ελληνισμού. Ήταν, είναι και θα είναι πάντα η πόλη που- εφόσον υφίσταται -θα έχουν όλοι πατρίδα. Έτσι εξελίχθηκε ανά τους αιώνες και μ’ αυτό τον τρόπο πρέπει να την προσεγγίσουμε”. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει διατυπώσει η “Υψίπολις” για την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2023 ως “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Προσφύγων”, αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια.

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τα προβλήματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπισθούν απαιτούνται τόσο μικρο- όσο και mega- παρεμβάσεις. Χρειάζεται δηλαδή οργάνωση, ευταξία και καθημερινή δουλειά, ωστόσο για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος “απαιτείται η ένταξή του σε ένα ευρύτερο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια μέσω ενός ταμείου αστικής ανάπτυξης”.

Παράλληλα ο δήμος πρέπει να φροντίσει για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών. Άλλωστε το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την κίνηση στους δρόμους αλλά και με την προσβασιμότητα των ατόμων με ιδιαίτερες ικανότητες στην ίδια τη ζωή της πόλης.

Για το θέμα του “πράσινου” ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης τόνισε ότι “η Πράσινη Θεσσαλονίκη” είναι ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος της “Υψίπολις”. Αναρωτήθηκε μάλιστα για ποιό λόγο αφού αναγνωρίζουμε όλοι την αναγκαιότητα του πράσινου ως πνεύμονα της πόλης και ως χώρου συλλογικής δράσης- ανάδρασης “μόνο 2 ή 3 από μας εδώ πέρα έχουμε αντιδράσει στο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της ΔΕΘ;”

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “εμείς δεν θέλουμε χώρους- βιτρίνες αλλά συλλογικής δράσης και παρουσίας”. Ταυτόχρονα επισήμανε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι υπερβολικά δομημένη και απαιτείται αξιοποίηση των υπαρχόντων κονδυλίων για χρηματοδότηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποδόμησης που θα βοηθήσει την πόλη να ανασάνει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ανέφερε ότι είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών και υπέρ της ενίσχυσης των δομών που προωθούν την απεξάρτηση αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση πρώην χρηστών. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον κίνδυνο οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης που προωθούνται, αν δεν δομηθούν ανοικτά, σωστά και υποστηριζόμενα, να καταλήξουν γκέτο.

Τέλος σε ερώτημα που έθεσε πολίτης για το θέμα των αδέσποτων ζώων επισήμανε ότι ο δήμος οφείλει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους δημότες ενώ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και ο εθελοντισμός π.χ. με την αξιοποίηση των συνταξιούχων κτηνιάτρων.