Κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες ανά πάσα στιγμή βλέπουν οι βελγικές αστυνομικές αρχές και η κρατική ασφάλεια της χώρας, ανεβάζοντας τον δείκτη κινδύνου στο ανώτατο σημείο της σχετικής κλίμακας που είναι το τέσσερα.

Όπως προκύπτει από αναφορές των βελγικών μέσων ενημέρωσης, η κήρυξη της πόλης των Βρυξελλών και των περιχώρων της σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού από χθες το βράδυ, αποφασίστηκε μετά τη σύλληψη ενός ατόμου μαροκινής καταγωγής, το οποίο φέρεται ότι ήταν συνεργάτης της ομάδας των τρομοκρατών που χτύπησε το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Στο σπίτι και στο αυτοκίνητου του ατόμου που συνελήφθη βρέθηκαν πέντε όπλα.

Αυτή τη στιγμή καταζητούνται πολλά άτομα στο Βέλγιο, μεταξύ αυτών και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και αδελφός του τζιχαντιστή Ιμπραχίμ Αμπντεσλάμ, που σκοτώθηκε την ίδια μέρα στη γαλλική πρωτεύουσα κατά την επίθεση στο Stade de France. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το άτομο που συνέλαβαν χθες οι βελγικές αρχές περιέθαλψε τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ τις προηγούμενες μέρες. Δεν έχουν γίνει όμως γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Το όργανο της αστυνομίας που είναι επιφορτισμένο με την ανάλυση κινδύνου για τον πληθυσμό, έκρινε χθες το βράδυ ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά την αύξηση του βαθμού κινδύνου από το τρία που ήταν στο τέσσερα, εκατοντάδες στρατιώτες κινητοποιήθηκαν αναλαμβάνοντας τη φύλαξη όλων των πιθανών στόχων, ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικές δυνάμεις και να ασχοληθούν με τις περιπολίες στην πόλη.

Χθες το βράδυ έκλεισε μέχρι νεωτέρας το μετρό των Βρυξελλών και ζητήθηκε από τους πολίτες να αποφεύγουν κλειστούς δημόσιους χώρους που συγκεντρώνονται πολλά άτομα. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν μόνο με μία είσοδο, όπου ελέγχονται όλοι οι εισερχόμενοι, ενώ όλες οι άλλες είσοδοι είναι κλειστές. Οι 19 δήμαρχοι των Βρυξελλών και των περιχώρων έχουν πλέον την αρμοδιότητα να απαγορεύουν οποιαδήποτε εκδήλωση σε δημόσιο χώρο.

To αεροδρόμιο των Βρυξελλών προς το παρόν λειτουργεί αλλά κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, όπως και τα τρένα, τα οποία κινούνται από και προς τις Βρυξέλλες με πολύ μεγάλη αστυνομική παρουσία στους σταθμούς και έλεγχο των επιβατών.

Δύο φορές στο παρελθόν έχουν ληφθεί τόσο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φτάνοντας στο τέσσερα της κλίμακας: Τον Μάιο του 2014, όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση με τέσσερις νεκρούς στο Εβραϊκό Μουσείο Βρυξελλών, και τον Δεκέμβριο του 2007, όταν συνελήφθησαν 14 άτομα, τα οποία σχεδίαζαν την απελευθέρωση Τυνήσιου τρομοκράτη που βρίσκονταν σε φυλακή του Βελγίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική