Μ.Βαρβιτσιώτης: Δύσκολη νύχτα, στην Ιταλία ρυμουλκείται το Norman Atlantic

Την εκτίμηση ότι θα είναι μια δύσκολη νύχτα για την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο Norman Atlantic εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ.Βαρβιτσιώτης. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να πάνε όλα καλά και να διασωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Από την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Ναυτιλίας προκύπτει πως υπάρχει διάσταση απόψεων με τη Ρώμη, που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, για το προς τα πού θα πρέπει να γίνει η ρυμούλκηση του πλοίου.

 

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι η ρυμούλκηση του πλοίου πρέπει να γίνει προς την Αλβανία, που είναι πιο κοντά από τις ιταλικές ακτές. Σημείωσε, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν συμβουλεύσει προς αυτήν την κατεύθυνση τους Ιταλούς, ωστόσο -όπως τόνισε- η τελική απόφαση είναι των ιταλικών αρχών, που έχουν την ευθύνη για την επιχείρηση. 

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, οι ιταλικές αρχές έχουν προκρίνει τη λύση της ρυμούλκησης προς το Πρίντεζι, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί, αφού αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν από το σημείο και ειδικά κατά πόσο έχει τεθεί υπό επαρκή έλεγχο η φωτιά.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ στο πλοίο έχει προσθέσει ρυμουλκό από το Πρίντεζι.

 

Νωρίς το βράδυ σταμάτησαν οι πτήσεις των super puma προκειμένου να ανεφοδιαστούν και να αλλάξουν πληρώματα. Επιπλέον, στην περιοχή βρίσκονται 10 εμπορικά σκάφη, στα οποία επιβαίνουν διασωθέντες, τα οποία δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από το σημείο έως ότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, εφόσον οι ιταλικές αρχές κρίνουν ότι είναι ασφαλές θα επιχειρηθεί γενική εκκένωση του πλοίου με θαλάσσια μέσα.

 

Όπως δήλωσε ο υπουργός δεν υπάρχει εικόνα για αγνούμενους που να έχουν εγκαταλείψει το πλοίο. «Όλοι όσοι είχαν επιβιβαστεί στη σωσίβια λέμβο έχουν διασωθεί από παραπλέοντα σκάφη» είπε.

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι θα διαταχθεί έρευνα για τα όσα συνέβησαν στο Norman Atlantic, αλλά προς το παρόν αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης.

 

«Θα είναι μια δύσκολη νύχτα, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα τους διασώσουμε όλους. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δριμύτατα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ωρών» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.