Να τελειώνουμε με τις τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι τράπεζες και η εξυγίανσή τους είναι το μοναδικό ενδιαφέρον του κεντρικού τραπεζίτη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο ίδιος χαρακτηρίζει ως πρώτο και κρίσιμο για τις μελλοντικές εξελίξεις βήμα, την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στην ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2015, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει ο Γ.Στουρνάρας στην 83η Συνέλευση της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου.

Φυσικά, για το Γ.Στουρνάρα, επείγει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς διαπιστώνει εμφανή επιδείνωση της κατάστασης σε αυτό το πεδίο. Η επιδείνωση ήταν εμφανής και σχετικά παρόμοια (κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες) σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Ειδικότερα, το ποσοστό στα καταναλωτικά δάνεια ανήλθε σε 55,4%, στα επιχειρηματικά δάνεια σε 43,3% και στα στεγαστικά δάνεια σε 39,8%. Όπως διαβάζουμε, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η λιγότερο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες, με έμφαση κυρίως σε λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες αναμένουν για το 2015 ότι το έτος θα κλείσει με προβλέψεις και ζημιές μαμούθ. Ως το και το γ’ τρίμηνο οι τέσσερις τράπεζες είχαν πάρει προβλέψεις 10 δις ευρώ. Ενώ θεωρείται ότι δεν προκαλέσει έκπληξη αν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους πάρουν πάνω από 3 δις πρόσθετες προβλέψεις. Άλλωστε ο στόχος είναι η επάνοδος, πάση θυσία, σε κερδοφορία φέτος.

Στην έκθεσή του ο Γ.Στουρνάρας επισημαίνει – σύμφωνα πάντα με όσα έχουν δε το φως της δημοσιότητας – ότι για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση απαιτείται σε πρώτη φάση η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος. Επίσης ο Γ.Στουρνάρας «βλέπει» ότι το τραπεζικό σύστημα βελτιώνει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες.

Είναι απορίας άξιο πώς βελτιώνεται, δραστικά μάλιστα, το κλίμα εμπιστοσύνης των ελληνικών τραπεζών. Με τις μετοχές των τραπεζών να κατακρημνίζονται στο χρηματιστήριο και τους ξένους επενδυτές να ζητούν «κόκκινα» δάνεια για να καλύψουν τη χασούρα τους, είναι να απορεί κανείς αν υπάρχει έστω και ένας πολίτης, από όσους έχουν απομείνει με κάποια ακόμη χρήματα σε στρώματα, μπαούλα και θυρίδες, ο οποίος θα πάει να τα καταθέσει σε κάποια ελληνική τράπεζα. Τη στιγμή που όλα στη χώρα είναι ρευστά και ακούγονται φωνές από τους δανειστές οι οποίοι ζητούν κούρεμα καταθέσεων.

Φτάνει πια με τις τράπεζες κύριε Στουρνάρα. Τις πληρώσαμε τέσσερις φορές για να ανακεφαλαιοποιηθούν, κυνηγάνε και εκβιάζουν τους δανειολήπτες με μπαμπούλα τους πλειστηριασμούς για να δεχτούν τις λύσεις που αυτές προτείνουν, άσχετα με τον μπορούν οι δανειολήπτες να τις τηρήσουν ή όχι, είναι έτοιμες να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε distress funds, αδιαφορώντας αν οι δανειολήπτες θα χάσουν τα σπίτια και θα βρεθούν στο δρόμο.

Διπλές, τριπλές και τετραπλές πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Αρκετά ασχοληθήκατε κύριε Στουρνάρα με τις τράπεζες. Καιρός είναι κάποια στιγμή να ασχοληθείτε και με τους πολίτες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους δανειολήπτες, αντί να ζητάτε συντάξεις πείνας, πρόσθετες φορολογίες και εξαφάνιση του αγροτικού τομέα, για να κλείσει η πολυπόθητη αξιολόγηση.