«Παγώνει» το σχέδιο για το δωρεάν Ιντερνετ

Οριστικό «πάγο» στο σχέδιο που είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη δημιουργία WiFi hotspots σε όλη την Ελλάδα για την παροχή δωρεάν ασύρματου Ιντερνετ βάζει το υπουργείο Υποδομών.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης σε χθεσινές του δηλώσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές χαρακτήρισε το έργο… «εικονική πραγματικότητα», ενώ επισήμανε ότι επρόκειτο για μια εξαγγελία η οποία αφενός μεν δεν είχε τις προϋποθέσεις υλοποίησης, αφετέρου δε οδηγούσε σε αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων με συνέπεια την κατασπατάληση πολύτιμων εγχώριων πόρων. Ο σχεδιασμός του έργου κάλυπτε μόλις για έξι μήνες ένα πολύ μικρό μέρος της επικράτειας -όπως σημείωσε-, ενώ η προτεινόμενη λύση καλύπτεται τεχνολογικά ήδη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G).

 

«Εδώ έχουμε ένα έργο όχι προφανώς για τη νεολαία και όχι για να υπηρετήσει τους σκοπούς του. Εχουμε ένα έργο για το έργο» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η νέα κυβέρνηση δεν υπήρχε καμία περίπτωση να επιτρέψει την κοροϊδία των δήμων, της νεολαίας και των πολιτών και την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων για αμφίβολης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας έργο».

 

Η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται αποφασισμένη εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου να προωθήσει όσα έργα «ψηφιακής σύγκλισης» είναι πραγματικά ώριμα και συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης. Οσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο για τη δωρεάν παροχή ασύρματου Ιντερνετ, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «εδώ και έναν χρόνο υποτίθεται ότι τρέχει το WiFi για όλους. Μέσα σε αυτό το έργο δεν έχουν προβλεφθεί πού θα μπουν αυτά τα WiFi spots για να έχουμε ασύρματο Ιντερνετ παντού, δεν έχει προβλεφθεί ποιος θα πληρώνει τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και στην αρχή και στη συνέχεια, δεν υπάρχει υποδομή στο υπουργείο για να το παρακολουθήσει, δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα των αδειών εγκατάστασης, δεν ξέρουμε ποιος θα πληρώνει τα λειτουργικά κόστη αυτού του έργου». Προσέθεσε μάλιστα πως ακόμα δεν έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές.

 

Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη υπηρεσία θεωρείται εν μέρει «ξεπερασμένη», δεδομένων και των αναπτυξιακών σχεδίων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τα δίκτυα 4ης γενιάς. «Είναι τέτοιες οι εξελίξεις στην τεχνολογία, που επί της ουσίας παντού θα υπάρχει -ήδη υπάρχει- ένα πολύ καλό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που προωθείται με το 4G με ραγδαίους ρυθμούς και καλύπτει όλη την επικράτεια. Το να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα 14 εκατ. για να σκορπίσουμε 4.000 σημεία εξοπλισμού, που δεν θα λειτουργεί και που δεν θα έχει και κανείς την ευθύνη του, είναι ένα θέμα» είπε ο κ. Σπίρτζης.

 

Υπενθυμίζεται ότι το WiFi αποτέλεσε μία από τις πιο πολυδιαφημισμένες εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης και βάσει της επίσημης παρουσίασής της προέβλεπε δωρεάν WiFi σε 4.000 δημόσιους χώρους σε 302 δήμους.

 

Πηγή: Έθνος