Πλατεία Δώδεκα Αποστόλων: Το τέλος της εγκατάλειψης

Μία ακόμα εγκαταλειμμένη γωνιά της Θεσσαλονίκης αλλάζει όψη με πρωτοβουλία του κεντρικού δήμου.

Η πλατεία των Δώδεκα Αποστόλων, ένας από τους λιγοστούς ανοιχτούς χώρους της πόλης, πρόκειται να μεταμορφωθεί στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου που αρχίζουν το επόμενο διάστημα.

 

Η περιοχή, που ορίζεται από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Κάλβου, Καρατζά και τα τείχη της πόλης, βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε επαφή με την πλατεία Βαρδαρίου, και αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του κέντρου της πόλης, καθώς συγκεντρώνει πολλά μνημεία.

Οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου πρόκειται να αρχίσουν άμεσα, καθώς υπογράφηκε η σχετική σύμβαση ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη και τον εκπρόσωπο της ανάδοχης κατασκευαστικής εταιρείας.

Ο ιερός ναός των Δώδεκα Αποστόλων είναι χαρακτηρισμένος από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και θα είναι το κύριο στοιχείο της ανάπλασης, η οποία θα περιλαμβάνει τμήματα του δυτικού τείχους της πόλης, το οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ ή Λουτρά «Φοίνιξ» και μια ζώνη αρχαιολογικών ευρημάτων που αναπτύσσονται κατά μήκος των τειχών.

 

«Με την ανάδειξη των μνημείων και την απόδοση του δημόσιου χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες, στοχεύουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αναζωογόνηση του ιστορικού αυτού τόπου και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουράκης και πρόσθεσε ότι ο δήμος επιδιώκει την αρμονική συνύπαρξη των μνημείων με τη ζωή και τις λειτουργίες της περιοχής, που είναι εγκλωβισμένη ασφυκτικά μέσα στον αστικό ιστό.

Το έργο, με αρχικό προϋπολογισμό 937.500 ευρώ και συμβατικό 478.787 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός εννέα μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

 

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση περιλαμβάνει τις οδούς Παπαρηγοπούλου, Αγίων Αποστόλων και Ολύμπου, το πέρασμα-πεζόδρομο ανάμεσα στα τείχη και στα κτίρια με παρεμβάσεις στο οδόστρωμα, την πεζοδρόμηση της μικρής οδού Αμαζόνων, την κατασκευή κλίμακας στη συμβολή με την οδό Αγίου Δημητρίου, την αναδιαμόρφωση της πλατείας μπροστά στον ναό των Δώδεκα Αποστόλων και της πλατείας στον πυλώνα της βυζαντινής μονής, καθώς και εμπλουτισμό με το στοιχείο του νερού.

Επιπλέον, προβλέπονται νέες φυτεύσεις, ενώ διατηρούνται τα υφιστάμενα δένδρα και επανασχεδιάζεται ο φωτισμός όλης της περιοχής με στόχο την ανάδειξη των μνημείων και την ασφάλεια των πολιτών.

 

Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως στόχο:

 

• την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που προκύπτουν από την ποικιλότροπη χρήση του ιστορικά φορτισμένου χώρου και την επανένταξή του στον αστικό ιστό,

• τη διασφάλιση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του μνημειακού συνόλου τόσο ως ιστορικού τόπου όσο και ως τόπου κατοικίας,

• την επίλυση ή διευθέτηση του κυκλοφοριακού και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους πεζούς, •την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής.
 

 

Τα μνημεία

 

Εκτός από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, στην ευρύτερη περιοχή που θα γίνουν έργα περιλαμβάνονται μνημεία όπως η βυζαντινή κινστέρνα, το Πρόπυλο, καθώς και το οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ (ή λουτρά Φοίνιξ). Επίσης, κατά μήκος του τείχους αναπτύσσεται μια ζώνη από αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία όμως εξαιρέθηκαν από την περιοχή παρέμβασης του δήμου, καθώς πρόκειται για αμιγώς αρχαιολογικό χώρο και συνεπώς οτιδήποτε γίνει εκεί θα πρέπει να υλοποιηθεί από την αρμόδια 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 

Πηγή: Μακεδονία