Πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 712 εκατ. ευρώ, ή 0,4% του ΑΕΠ, παρουσίασε ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι δημοσιονομικοί στόχοι, για τρίτη χρονιά, επιτυγχάνονται, γεγονός που αποτελεί βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή του υπουργείου Οικονομικών, από τα στοιχεία προκύπτει, υπέρβαση έναντι του υψηλότερου, επικαιροποιημένου, φετινού στόχου κατά 1,3 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος περίπου 5 δισ. ευρώ ή 2,7% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του βελτιωμένου, επικαιροποιημένου, φετινού στόχου κατά 1,4 δισ. ευρώ.

 

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα τόσο από τα περσινά επίπεδα όσο και από τον επικαιροποιημένο στόχο. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 23,6 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, και 246 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο.

 

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά 18% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, υπερβαίνοντας τα 4 δισ. ευρώ.

 

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ, περίπου 190 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι λόγω των υψηλότερων, φέτος, επιστροφών φόρων, ωστόσο 70 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.

 

Επίσης, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 22,2 δισ. ευρώ, περίπου 830 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 165 εκατ. ευρώ καλύτερα από τον στόχο. Τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούνιο, ήταν 205 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 72 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του μήνα.

 

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι τα φορολογικά έσοδα να διαμορφωθούν 211 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο σε εξάμηνη βάση.

 

Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη πως οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν μόλις 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή φέτος οι επιστροφές είναι υπερδιπλάσιες.