“Ποινολόγιο” για να μειωθούν οι τιμές

«Ποινολόγιο» και «συμφωνίες κυρίων» με την αγορά καθιερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκοντας την περαιτέρω μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς και την αντιμετώπιση της αισχροκέδειας.

 

Με τις δύο αυτές τακτικές, ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος στοχεύει στη μείωση του κόστους του καλαθιού της νοικοκυράς και μάλιστα στο τέλος του Ιουλίου θα ανακοινώσει τις πρώτες λίστες με επιχειρήσεις που παραβίασαν τη νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» οι πρώτοι παραβάτες είναι μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που εμπορεύονται χαρτιά υγείας και ρολά κουζίνας και χαρτοπετσέτες. Εντοπίστηκαν να «κλέβουν» του καταναλωτές στο βάρος, ενώ μεγάλης έκτασης είναι και η φοροδιαφυγή που κρύβεται ίσω από τη διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων.

 

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πηγές στο « Έθνος», η διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης τον τελευταίο μήνα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους σε σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης, μικρές αποθήκες, βιοτεχνίες, λαϊκές αγορές και υπαίθριο εμπόριο διαπιστώνοντας σωρεία παραβάσεων.

 

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν πως αυτή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και υπολογίζεται ότι το 1/3 των ποσοτήτων που διακινούνται δεν συνοδεύονται από φορολογικά παραστατικά ενώ κύριες πηγές εισαγωγής είναι η Βουλγαρία και η Τουρκία.

 

Πέρα όμως από το «ποινολόγιο» ο υφυπουργός Ανάπτυξης προσδοκά μειώσεις τιμών μέσα από συμφωνίες που θα κάνει με επιχειρηματικές και επαγγελματικές ενώσεις.

 

Πηγή: Έθνος