Ποροσένκο: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να «ξεφύγει από κάθε έλεγχο»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έφθασε πριν από λίγο στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για την τετραμερή σύνοδο κορυφής για την ουκρανική κρίση, δήλωσε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να «ξεφύγει από κάθε έλεγχο» αν δεν υπάρχει αποκλιμάκωσή της και κατάπαυση του πυρός.

 

«Είτε η κατάσταση θα πάρει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της εκεχειρίας… ή θα ξεφύγει από τον έλεγχο», ανέφερε λίγη ώρα μετά την υποδοχή του από τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Μινσκ, όπου θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ, η Άγγελα Μέρκελ και ο Ποροσένκο θα έχουν μια «σύντομη συνομιλία» πριν αρχίσει η τετραμερής σύνοδος, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία. Ολάντ και Μέρκελ έφθασαν στο Μινσκ περί τις 17:00 ώρα Ελλάδας, με διαφορά μερικών λεπτών, και μετέβησαν με το ίδιο όχημα στο προεδρικό μέγαρο της Λευκορωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε στο Μινσκ περί τις 18:00 ώρα Ελλάδας, περίπου μία ώρα μετά τους άλλους ηγέτες κι επρόκειτο να έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

 

Η σύνοδος κορυφής ωστόσο έχει επισκιαστεί από την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι, ανάμεσά τους 19 Ουκρανοί στρατιωτικοί, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

 

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, υποστήριξε ότι ο στρατός της Ρωσίας επεμβαίνει «άμεσα» στις συγκρούσεις στην περιοχή της πόλης Ντεμπάλτσεβε, στην ανατολική Ουκρανία, και εάν η έφοδος εκεί επιτύχει ενδέχεται να στρέψουν την προσοχή τους στη Μαριούπολη.

 

«Είναι πολύ προφανές από την ποσότητα των πυρομαχικών, το είδος του εξοπλισμού, ότι υπάρχει άμεση ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή Ντεμπάλτσεβε», είπε ο αντιστράτηγος Χότζες κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε μια βάση του NATO στο Στέτσιν, στη βορειοδυτική Πολωνία.

 

«Ανησυχώ πράγματι ότι εάν τα καταφέρουν στο Ντεμπάλτσεβε, θα στρέψουν την προσοχή τους στη Μαριούπολη. Δεν το ξέρω αυτό, αλλά ανησυχώ», πρόσθεσε ο αντιστράτηγος.

 

Ο Χότζες ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία διατηρεί 10 τάγματα του στρατού πολύ κοντά στα σύνορά της με την ανατολική Ουκρανία.

 

Εξάλλου ο Χότζες είπε ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιωτικούς από τον Μάρτιο.

 

Ένα τάγμα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα εκπαιδεύσει τρία ουκρανικά τάγματα, εξήγησε ο αντιστράτηγος.

 

«Θα τους εκπαιδεύσουμε σε επιχειρήσεις ασφαλείας, τη χορήγηση ιατρικής βοήθειας, πώς να επιχειρούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι Ρώσοι κάνουν παρεμβολές (στις επικοινωνίες) και πώς να προστατεύονται από το πυροβολικό των Ρώσων και των ανταρτών», διευκρίνισε ο ίδιος Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός.