Ψάχνουν… «Βορειοελλαδίτες» τζιχαντίστες!

Αυτοκίνητο με γαλλικές πινακίδες που κινείται στην Εγνατία οδό με κατεύθυνση τα ελληνοτουρκικά σύνορα σταματά στα διόδια της Αναλήψεως, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

 

Στο Ι.Χ. επιβαίνει μία οικογένεια μουσουλμάνων. Το ζευγάρι και τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Ο οδηγός, μόλις πληρώνει το αντίτιμο, περιστοιχίζεται από ομάδες αστυνομικών. Σημαίνει συναγερμός.

Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες και είναι ενδεικτικό των ελέγχων που γίνονται στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, για τις κινήσεις τζιχαντιστών. Το γεγονός ότι οι τρεις γυναίκες του επιβατικού (μάνα και δύο κόρες) φορούσαν μπούρκες και ο οδηγός είχε φυσιογνωμία και αμφίεση που παραπέμπει σε μέλη του ισλαμικού χαλιφάτου δεν αποτέλεσε κριτήριο για την κινητοποίηση που έγινε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη οικογένεια και ειδικά ο οδηγός περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές λίστες των υπόπτων για οργανωμένη δράση τζιχαντιστών που ζουν στην Ευρώπη. Η πηγή της πληροφορίας, για να γίνει ο έλεγχος, αυτή τη φορά ήταν οι γαλλικές αρχές. Δεν είναι τυχαίο πως στα διόδια της Αναλήψεως εκείνο το απόγευμα έφτασαν αστυνομικοί από το τοπικό τμήμα, την αντιτρομοκρατική, καθώς και μέλη άλλων υπηρεσιών.

Ύστερα από περίπου 30 λεπτά ελέγχου των στοιχείων των επιβαινόντων το αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του, για να περάσει στην Τουρκία. Ποτέ δεν έγινε γνωστό εάν όντως ο συγκεκριμένος οδηγός ταυτοποιήθηκε από την πληθώρα των υπηρεσιών που τον έλεγξαν και αν επιβεβαιώθηκε ότι ήταν καταχωρημένος στην ευρωπαϊκή λίστα, ούτε καν η καταγωγή του. Την ίδια ημέρα λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στην πλευρά της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, διενεργούταν ταυτόχρονα με την επίβλεψη των ίδιων υπηρεσιών ένας άλλος έλεγχος αυτοκινήτου, πάλι με γαλλικές πινακίδες και επιβαίνοντες επίσης μουσουλμάνους. Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως τα δύο αυτοκίνητα είχαν μία σύνδεση μεταξύ τους, αλλά και το δεύτερο συνέχισε κανονικά την πορεία του.

Η διαδικασία που τηρήθηκε, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ήταν η καταγραφή και η ταυτοποίηση των επιβαινόντων. Τα στοιχεία μεταφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί ειδικά μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία. Ο στόχος ήταν να παρακολουθηθεί η πορεία των συγκεκριμένων ατόμων, που έχουν στοχοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως η εμπλοκή τους με το χαλιφάτο.

 

Σαρωτικοί έλεγχοι

“Η διαδικασία που γίνεται είναι για να επιβεβαιώνεται η ταυτότητα του προσώπου που περιλαμβάνεται στους ευρωπαϊκούς καταλόγους”, τονίζει αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής που ασχολείται με τέτοιους ελέγχους. “Εάν έχει απασχολήσει για επιθέσεις ή εάν έχει συνδεθεί με πρόσωπα που συμμετείχαν, τότε ο έλεγχος δεν μένει μόνον στο δρόμο, αλλά συλλαμβάνεται. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη κι αν έχει χαρακτηριστεί ύποπτος, απλώς καταγράφεται η κίνησή του και γίνεται αναφορά στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες”, συμπληρώνει.

Το περιστατικό των δύο ταυτόχρονων ελέγχων που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες έξω από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι συχνό, γι’ αυτό και διέρρευσε η μεγάλη κινητοποίηση που ακολούθησε. Αυτό που προκαλεί ερωτήματα είναι για ποιον λόγο ο έλεγχος δεν έγινε κατά την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος, καθώς πέρασαν από συνοριακή διάβαση και θα ήταν ευκολότερο, χωρίς μάλιστα να προκληθεί θόρυβος. Ενδεχομένως, έλεγαν πρόσωπα που γνωρίζουν, η διέλευση των συγκεκριμένων προσώπων να έγινε αντιληπτή στη συνέχεια από τις αστυνομικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν χρεωθεί συγκεκριμένα άτομα και γι’ αυτό να ζητήθηκε επιπλέον έλεγχος.

Αυτό που συνέβη πάντως είναι δείγμα του πανευρωπαϊκού συναγερμού που επικρατεί αυτό το διάστημα για τον έλεγχο των τζιχαντιστών και στην Ελλάδα. Ειδικά στην Αθήνα αλλά πλέον και στη Θεσσαλονίκη η “επιτήρηση” μεταναστών που προέρχονται από την πυρίκαυστη ζώνη του ισλαμικού κράτους έχει αυξηθεί. “Όλα φιλτράρονται”, λέει με βεβαιότητα ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος έχει εποπτεύσει τέτοιους ελέγχους και το σχεδιασμό αντίδρασης των ελληνικών αρχών. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες κατευθύνονται στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με στόχο να περάσουν στο γειτονικό κράτος και από εκεί να κατευθυνθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχει ο φόβος πως μεταξύ των προσφύγων κρύβονται οι αυτόνομοι τζιχαντιστές, για να περνούν απαρατήρητοι. Όμως πηγές αναφέρουν πως αντίστοιχοι έλεγχοι στους νεοεισερχόμενους μετανάστες γίνονται και στο σκοπιανό έδαφος. Όσο ασφαλείς μπορούν να θεωρηθούν εκείνοι οι έλεγχοι.

Μονίμως σε κόκκινο συναγερμό ο Έβρος

Οι επιθέσεις στη Γαλλία δεν ήταν αυτές που κινητοποίησαν τις διωκτικές αρχές στον Έβρο για τον έλεγχο τζιχαντιστών που εισέρχονται ή εξέρχονται από το ελληνικό έδαφος. Τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και η διαρκής διέλευση μεταναστών έχουν καταστήσει τον Έβρο “κόκκινη ζώνη” για όλη την Ευρώπη αναφορικά με τη μετακίνηση οπαδών του ισλαμικού κράτους ή οργανωμένων μελών του.

Άλλωστε στον Έβρο έχουν γίνει επιχειρήσεις με συλλήψεις, πολύ πριν να εκδηλωθεί η αγριότητα της δράσης των τζιχαντιστών τόσο στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ όσο και στην Ευρώπη. Στην Ορεστιάδα τον περσινό Μάρτιο έγινε προσαγωγή 24χρονου Γάλλου, αλγερινής καταγωγής, ο οποίος παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές με… τυπικές διαδικασίες, ως μέλος του δικτύου Αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και πλέον θεωρείται ισχυρός εταίρος του ισλαμικού κράτους. Ο νεαρός είχε κατηγορηθεί στη Γαλλία για σειρά βομβιστικών επιθέσεων, όμως κυκλοφορούσε αμέριμνος στους δρόμους της ακριτικής ελληνικής πόλης. Τότε εκτιμήθηκε πως συντόνιζε την έξοδο προς τη Συρία υποψήφιων μαχητών του ισλαμικού κράτους, οι οποίοι μετέφεραν διάφορα υλικά για τους σύρους αντάρτες, η δραστηριότητα των οποίων πάντως ενισχυόταν την περίοδο εκείνη από τη διεθνή κοινότητα ως μέτωπο κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Στον Έβρο οι έλεγχοι, όπως βεβαιώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι εντατικοί. Και δεν αφορούν μόνον όσα πρόσωπα περιλαμβάνονται στους ευρωπαϊκούς καταλόγους που έχουν σταλεί σε όλες τις διωκτικές αρχές. “Εξετάζεται ένας προς έναν από ειδικά κλιμάκια που έχουν συγκροτηθεί στα σύνορα με εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα”, επιμένουν οι αστυνομικές αρχές.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία