Στους 38 οι νεκροί από τον τυφώνα Ραμασούν

Ο τυφώνας Ραμασούν, ο πρώτος της εποχής των τυφώνων στις Φιλιππίνες, άφησε πίσω του τουλάχιστον 38 νεκρούς, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και μπορεί να αυξηθεί παρά την εντολή των αρχών προς εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους για την εκκένωση περιοχών.

 

“Πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους πολλοί συμπολίτες μας αρνούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες για την εκκένωση περιοχών”, δήλωσε στον Τύπο ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Αλεξάντερ Πάμα.

 

Στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία “μηδενικό θύμα”, η κυβέρνηση είχε απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους από τις εστίες τους πριν από την έλευση του τυφώνα Ραμασούν στο αρχιπέλαγος τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

 

Ωστόσο δεκάδες Φιλιππινέζοι έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις δένδρων, στύλων ηλεκτρικού ρεύματος ή όταν τα σπίτια τους μέσα στα οποία βρίσκονταν κατέρρευσαν. Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς περνά η ώρα και αποκατασταθούν οι τηλεπικοινωνίες στις πλέον πληγείσες περιοχές (οι ανατολικές ακτές της χώρας), προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Πάμα.

 

Οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου 20 σφοδρές καταιγίδες, πολλές μεταξύ αυτών αποδεικνύονται φονικές. Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων είναι η πρώτη χερσαία ζώνη που συναντούν οι τυφώνες, οι οποίοι σχηματίζονται πάνω από τα ζεστά νερά του Ειρηνικού.

 

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τυφώνας Χαϊγιάν είχε προκαλέσει το θάνατο 7.300 ανθρώπων στην ανατολική χώρα.