Σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» 5,2% στις επικουρικές συντάξεις

Άσχημα τα νέα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν να κόβονται ακόμη περισσότεροι οι ήδη πενιχρές απολαβές τους.

 

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία κατά τ’ άλλα κόπτεται για την αξιοπρεπεή διαβίωση των συνταξιούχων, εξετάζεται σοβαρά την εισήγηση  της διοίκησης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για οριζόντια μείωση 5,2% στις επικουρικές συντάξεις.

 

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΤΕΑ Τ.Παπανικολάου, εάν η εισήγηση υιοθετηθεί, η μείωση θα είναι της τάξης των 10 ευρώ, δεδομένου ότι η μέση επικουρική σύνταξη είναι ύψους 200 ευρώ. Έτσι, ο κ. Παπανικολάου θέλει να περάσει την άποψη ότι δεν πρόκειται για σημαντικό ποσό, αλλά μόνο… δέκα ευρώ το μήνα! Μα, αν είναι τόσο αμελητέο για το Ενιαίο Ταμείο, τότε ας το κρατήσουν!

 

Μιλώντας στο Mega, ο διοικητής του ΕΤΕΑ επισήμανε ότι η μείωση αυτή προκύπτει από την υποχρέωση εφαρμογής από τις αρχές Ιουλίου του νόμου 4052/2012 για αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων. «Σε μια δύσκολη στιγμή κάναμε τη μικρότερη μείωση για τους πολίτες» σημείωσε ο διοικητής του ΕΤΕΑ. Παρατήρησε, πάντως: «Θα δούμε ξανά τα νούμερά μας στο τέλος του έτους αλλά πιστεύω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μείωση για φέτος».

 

Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για την πρώτη μιας σειράς μειώσεων που τελικά θα οδηγήσουν στην εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων λόγω της εισαγωγής «στον αστερισμό του μηδενικού ελλείμματος» που προβλέπει ότι κάθε τρίμηνο τα ταμεία θα πρέπει να εμφανίζουν στοιχεία για τα ελλείμματα των ταμείων.

 

Από ότι φαίνεται αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση και την τρόικα η πλήρη εξαΰλωση των συνταξιούχων. Τα τελευταία χρόνια έχουν δει τις συντάξεις τους να περικόπτονται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν πια να ζήσουν. Οι συνταξιούχοι ζουν πλέον με τη βοήθεια των παιδιών και των εγγονιών τους και δεν είναι σε θέση να αγοράζουν καν τα φάρμακά τους. Τόσο άδικο, για ανθρώπους που δούλεψαν τόσα χρόνια και πλήρωσαν από τη τσέπη τους το συνταξιοδοτικό πρόγραμμά τους. Τώρα, έρχεται η τρόικα και η “φιλολαϊκή” κυβέρνηση Σαμαρά και τους αδειάζει το πορτοφόλι…

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr