Τα αποθεματικά των Ταμείων και οι πατρίκιοι του Δημοσίου

Οι Financial Times αποκάλυψαν την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να πληρώσει χωρίς καθυστέρησης τις συντάξεις, αλλά και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το μήνα Μάρτιο, ζητά από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους, ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Μέτρο πρωτοφανές, φυσικά, στο οποίο δικαίως αντιδρούν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς, μια τέτοια κίνηση τις καθιστά υπόλογες.

 

Το ίδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει κληθεί να κάνει και ο ΟΑΕΔ, ο οργανισμός από τον οποίο ζουν σήμερα, μέσω των επιδομάτων ανεργίας, οι χιλιάδες άνεργοι.

 

Στον ιδιωτικό τομέα τα πέντε χρόνια του μνημονίου, έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 1.300.000 εργαζόμενοι. Κι οι υπόλοιποι, που έχουν δουλειά, πληρώνονται με καθυστέρηση ενός, τριών, πέντε, δώδεκα μηνών, ανάλογα με την αναλγησία του εκάστοτε εργοδότη τους.

 

Αλλά προκειμένου να πληρωθούν στην ώρα τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, το κράτος οδηγεί τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε «λαθροχειρία». Δεν μπορούν οι καλοαναθρεμμένοι δ.υ. να υποστούν, έστω για λόγους πατριωτικού καθήκοντος, τη βάσανο της καθυστέρησης πληρωμής τους έστω για έναν μήνα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού, ετοιμάζει νομοσχέδιο για μονιμοποίηση άλλων 40.000 υπαλλήλων που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, επαναπροσλαμβάνει τοιυς μόλις 3.900 υπαλλήλους του δημοσίου που απολύθηκαν στα χρόνια του μνημονίου και θέλει να  βάλει στο δημόσιο κι άλλους 6.000!

 

Συνεχίζει δηλαδή την άθλια τακτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που αφού πρώτα «μπούκωσαν» το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες «δικά τους παιδιά», μετά πετούσαν την μπάλα στην εξέδρα για 5 χρόνια, όσον αφορά την ελάφρυνση της κρατικής μηχανής, την ώρα που δεν είχαν σε τίποτε να κόβουν συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα, να χαρατσώνουν γιαγιάδες με το τέλος της ΔΕΗ ή τον ΕΝΦΙΑ.

 

Ελλάδα, η χώρα που εργάζονται 5 εκατομμύρια άνθρωποι για να τρέφουν τα άλλα 5 εκατομμύρια.. Τους βολεμένους. Υποθέτουμε ότι από τους πρώτους που θα εισπράξουν χρήματα στην περίπτωση που υλοποιηθεί αυτή η μεταφορά πόρων από τα Ταμεία θα είναι οι βουλευτές, όσον αφορά τη  βουλευτική τους αποζημίωση. Ή οι υπάλληλοι της ΔΕΗ όσον αφορά το μισθό τους, στον οποίο φυσικά θα είναι ενσωματωμένο και το 6ευρω ανά ημέρα για σάντουιτς και καφέ…

 

Πέρα, βεβαίως, από το θεσμικό του ατοπήματος και τους λόγους ηθικής τάξεως, υπάρχει κι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο πραγματικό ενδεχόμενο. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η ελληνική Πολιτεία διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα που θα «πάρει» από τα αποθεματικά των Ταμείων θα «επιστραφούν» μόλις εισρεύσει δόση από τα χρήματα των δανειστών, κάτι που βέβαια εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας μαζί τους στην διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη.

 

Κι αν, λέμε αν, η διαπραγμάτευση αυτή οδηγηθεί σε αδιέξοδο; Αν η Γερμανία, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει παίξει –κυριολεκτικά- «τα ρέστα της» σε αυτή την παρτίδα, θέσει όρους που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να δεχθεί; Τι θα γίνει τότε; Θα έχουμε και απλήρωτους δ.υ., για τον Απρίλιο πια, και Ταμεία χωρίς αποθεματικά;

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr