Θα συνεχίσει την καταστροφή η κυβέρνηση

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Η θερμοκρασία συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και πλησιάζει το δεκαήμερο που σχεδόν όλες οι πόλεις αδειάζουν. Οι πολίτες, όσοι μπορούν ακόμα, θα φύγουν για ολιγοήμερες διακοπές, προσπαθώντας να ηρεμήσουν από τον εφιάλτη που ζουν καθημερινά.

Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι από τον Σεπτέμβριο ια βρεθούν μπροστά σε δύο τεράστια προβλήματα, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους. Και, δυστυχώς, αυτό θα γίνει προς την αρνητική πλευρά. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, αλλά και τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, στις οποίες θα προχωρήσουν μαζικότερα οι τράπεζες, μετά και από το νέο Κώδικα Δεοντολογίας που, ουσιαστικά, τους λύνει τα χέρια ακόμη περισσότερο. Γι αυτό άλλωστε ζητούν και τη νομοθετημένη ασυλία τους από τυχόν δικαστικές προσφυγές που μπορεί να αντιμετωπίσουν από τους δανειολήπτες.

Και στις δύο περιπτώσεις όμως, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας, καθώς τίποτε το θετικό δεν πρόκειται να προκύψει από αυτά τα δύο θέματα τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας. Αντίθετα, και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που θα προκύψει είναι η επιδείνωση των συνθηκών που, ως αποτέλεσμα θα έχουν το βάθεμα της ύφεσης στη χώρα. Εκτός βέβαια από το ότι δίνουν γη και ύδωρ στους δανειστές, στα distress funds και στους δήθεν επενδυτές, που θα μπορούν πλέον να βρουν στη χώρα φθηνά εργατικά χέρια, χωρίς δικαιώματα μισθολογικά και ασφαλιστικά, αλλά και χωρίς δικαίωμα αντίδρασης με την προκήρυξη απεργιών.

Αυτή τη στιγμή η αγορά στενάζει. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι επιχειρηματίες, μικρομεσαίοι αλλά και μεγάλοι, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην υψηλή φορολογία, στην χαμηλή κατανάλωση, στα capital controls και στο μισθολογικό κόστος. Η κυβέρνηση θα βρεθεί λοιπόν – με μαθηματική βεβαιότητα – αντιμέτωπη με την επιδείνωση στην επιχειρηματικότητα και πιθανώς με νέα λουκέτα, στα οποία θα οδηγηθούν πολλές μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Κι αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

Το άλλο μέτωπο είναι οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις απαιτήσεις των δανειστών να παραδώσει σε αυτούς τις ελληνικές τράπεζες. Ήδη στελέχη των δανειστών ξηλώνουν τα ΔΣ των ελληνικών τραπεζών για να τα αντικαταστήσουν με δικά τους μέλη. Τα οποία έχουν ρόλο να προωθήσουν εξαιρετικά σκληρές και πιεστικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την πορεία εξυγίανσης και χρηματοδότησης των τραπεζών. Αλλά η συνταγή εξυγίανσης των τραπεζών σε μια χώρα που διανύει τον έβδομο χρόνο οικονομικής κρίσης, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες.

Στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης και διάσωσης των τραπεζών με την απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια, είναι αν θα ληφθεί υπόψη ο βαθμός κατά τον οποίο οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε ρυθμίσεις των προσωπικών τους δανείων, στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες κλπ, που θα τους προτείνουν οι τράπεζες. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων μπορεί επίσης να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για τους δανειολήπτες, αλλά και τη χώρα ολόκληρη. Γιατί είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απώλεια επιχειρηματικότητας, επιδείνωση της ανεργίας, βάθεμα της ύφεσης, πλειστηριασμούς και τελικά, σε απώλειες σε έσοδα για το δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση όπως, όπως όλα δείχνουν, η καταστροφή θα συνεχιστεί.