Τι συμφωνήθηκε (και τι όχι) για την τηλεοπτική κάλυψη των εκλογών

Ο καθορισμός των όρων προβολής των κομμάτων στα ΜΜΕ, η χρηματοδότηση των κομμάτων και η δυνατότητα συμμετοχής των εκλογέων που κατοχύρωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν την 1η Ιανουαρίου, ήταν τα θέματα που συζήτησε, στην πρώτη συνεδρίασή της, η Διακομματική Επιτροπή των επερχόμενων εκλογών.

 

Σε ό,τι αφορά τους όρους προβολής, συμφωνήθηκε κατά πλειοψηφία να ισχύσει και σε αυτές τις εκλογές η ρύθμιση που ίσχυσε στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012 και στις ευρωεκλογές 2014. Αυτό σημαίνει για κάθε υποψήφιο μια εμφάνιση σε κάθε κανάλι εθνικής εμβέλειας και δυο εμφανίσεις σε περιφερειακά μέσα, και για κάθε κόμμα η μετάδοση της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης και μια συνέντευξη ή κάλυψη μιας εκδήλωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να υπάρξουν δυο debates -ένα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα μεταξύ των κομμάτων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Μάλιστα ο Γιώργος Μουρούτης ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

 

Από την πλευρά της ΝΔ τέθηκε, επίσης, το ζήτημα να μην μπορεί να διαφημισθεί κόμμα μέσω άλλων μέσων (όπως π.χ. διαφημιστικών σποτ από εφημερίδα, νεολαία κόμματος κ.ά.)

Το ΚΚΕ ζήτησε να εξαιρεθεί από τον τηλεοπτικό χρόνο η Χρυσή Αυγή, με το επιχείρημα ότι ο τηλεοπτικός χρόνος αποτιμάται σε χρήμα και η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής έχει προσωρινά ανασταλεί. Η πρόταση, την οποία υποστήριξε και το Ποτάμι, δεν έγινε δεκτή, με το σκεπτικό ότι η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα εκλεγμένο στο Κοινοβούλιο.

 

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, από την πλειονότητα των κομμάτων ζητήθηκε να δοθεί η τακτική χρηματοδότηση του α’ τριμήνου του 2015 και η έκτακτη χρηματοδότηση ή τουλάχιστον μέρος αυτών. Η έκτακτη χρηματοδότηση των κομμάτων ανέρχεται στο 0,008% των εισπραχθέντων του 2014. Η Χρυσή Αυγή ζήτησε να μη δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση σε κανένα κόμμα.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα της καταβολής του εκλογικού επιδόματος στους δημοτικούς υπαλλήλους, που δεν έχει καταβληθεί από το 2012, και το θέμα του ύψους της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζήτησαν να υπάρξει ειδική έκπτωση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ανοικτά διόδια για να μετακινηθούν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα.

 

Οι εκπρόσωποι τής Χρυσής Αυγής, μετά τη συνάντηση, δήλωσαν ότι η Χ.Α. έχει υποβάλλει αίτηση αποφυλάκισης για τους 16 προφυλακισθέντες με βάση τα άρθρα 51 και 52 του Συντάγματος.

Πρόβλημα με την ψήφο των 18άρηδων

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των 18άρηδων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής τους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης ανέφερε σχετικά ότι «εκφράσθηκε από όλους η ευχή να βρεθεί λύση» και δήλωσε ότι «θα διερευνηθεί άμεσα αν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί το νομικό κενό» και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράσθηκαν επιφυλάξεις για το αν είναι δυνατόν να γίνει τελικά κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται μετά την 1η Φεβρουαρίου. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών δε υπενθυμίζουν ότι στις εκλογές του Μαρτίου 2004 τελικά δεν είχαν ψηφίσει οι τότε 18άρηδες, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων. Επίσης, σημειώνουν ότι έχουν ήδη αποσταλεί οι δισκέτες με τα ονόματα των ψηφοφόρων στα 18.700 εκλογικά τμήματα και στα 500 εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Το ΚΚΕ προσήλθε στη συνεδρίαση με πρόταση να λυθεί το ζήτημα της ψήφου των νέων 18άρηδων με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 8 του ΠΔ 26/2012 ζήτησε να θεωρηθεί ότι έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος για τυπικούς λόγους (και γι αυτό δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους) και επομένως να τους επιτραπεί να ψηφίσουν ως «παραληφθέντες εκλογείς».

 

Δηλαδή, να ασκήσουν το εκλογικού τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, με πιστοποιητικό εγγραφής τους στα οικεία δημοτολόγια που θα χορηγείται υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο ή εξουσιοδοτημένο όργανο.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του ΚΚΕ μετά τη λήξη της, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ίσως χρειασθεί να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να παραταθεί η θητεία της Επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των παραβάσεων. Το ΚΚΕ ζήτησε σε αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να συμπεριληφθεί η πρότασή του.

 

Πηγή: Έθνος