Τι ζητά ο Γ. Στουρνάρας για να μην καταρρεύσει ξανά η οικονομία

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μάλιστα το ταχύτερο έθεσε ως στόχο για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στη Βουλή. Παράλληλα «έδειξε» τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ένα από τα αναγκαία «εργαλεία», προκειμένου να δοθούν λύσεις στα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις από τις διαστάσεις του Προσφυγικού.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι η οικονομία έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στην κανονικότητα και το 2016.

Ο διοικητής της ΤτΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πληρώνει υψηλές συντάξεις» επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ και αναφέρθηκε στις κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και το εφάπαξ. Ο κ. Στουράρας, ο οποίος εμμέσως τάχθηκε υπέρ της μείωσης των συντάξεων, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Έχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση και οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, δείχνοντας έτσι τον δρόμο για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου με θέμα την ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε πολλές φορές ότι χρειάζεται να υπάρχει «περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας» ώστε ταχύτατα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Έχει ήδη καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και σημείωσε ότι όσες φορές συνέβαιναν τέτοιες καθυστερήσεις στο παρελθόν, οι εξελίξεις δεν ήταν θετικές. «Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδα. Να αξιοποιηθεί η εμπειρία τριών άλλων κρατών- μελών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, που μπήκαν μετά από εμάς σε μνημόνια και βγήκαν ήδη. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε αξιολόγηση, βυθίζεται η εμπιστοσύνη».

Την ίδια στιγμή, έστειλε «μήνυμα» προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσον αφορά τη στήριξη ή μη από την πλευρά τους των μέτρων της κυβέρνησης. «Θεωρώ αυτονόητο ότι τα προαπαιτούμενα είναι μέρος της συμφωνίας», είπε, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι «δεν νοείται ψήφιση της συμφωνίας δίχως την ψήφιση των προαπαιτούμενων».

Μεταναστευτικό 

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ «το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το Προσφυγικό», ενώ αναφερόμενος στο κόστος που θα έχει αυτό αποκάλυψε πως υπάρχουν δύο μελέτες, μία σε ευρωπαϊκό και μία σε ελληνικό επίπεδο. Όπως είπε σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς για τη χώρα μας ως χώρα τράνζιτ (διεύλευσης) ανέρχεται φέτος στο ποσό των 600 εκατ. ευρώ (υποδομή, διάσωση, νοσηλεία). Αντίθετα οι χώρες τελικού προορισμού όπως η Γερμανία θα έχουν μακροπρόθεσμα όφελος, μια και θα ενισχυθούν από ποιοτικών χαρακτηριστικών ανθρώπινο δυναμικό.

Την ίδια ώρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την όξυνση των ελληνικών προβλημάτων και σε οικονομικό επίπεδο, από μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από τη Συνθήκη Σέγκεν. Όταν ρωτήθηκε ποιο θα είναι το εκτιμώμενο κόστος από μια τέτοια έξοδο, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας είπε πως μελέτη ειδική δεν έχει χρειαστεί να γίνει, αλλά επικαλέστηκε αντίστοιχη μελέτη που έγινε από τη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία μια τέτοια εξέλιξη για τη συγκεκριμένη χώρα θα κόστιζε 100 δισ. ευρώ. «Προσαρμόστε στα ελληνικά δεδομένα και θα έχετε ένα πρώτο συμπέρασμα», συμπλήρωσε με έμφαση.

Πάντως παρά το δυσμενές πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι «η ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά», εφόσον γίνουν τα εξής κρίσιμα βήματα:

• Ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

• Έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους. «Έπρεπε να είχε γίνει παλαιότερα, και αυτό είναι ένα από τα λάθη των εταίρων μας», σχολίασε.

• Αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Μείωση δαπανών και όχι αύξηση φόρων και εισφορών.

• Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

• Ταχεία εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και ενθάρρυνση επιχειρηματικών επενδύσεων.

• Δράσεις για μείωση της ανεργίας.

Capital controls

Όσον αφορά στα capital controls είπε πως δεν μπορεί να πει πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και επανέλαβε πως είναι κρίσιμο να διαχειριστούν οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στον βαθμό που το επιτύχουν και προσελκύσουν επιστροφή καταθέσεων δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση τα προσεχή χρόνια.

Ως προς τις καταθέσεις, ανέφερε πως μόνο εντός του 2015 κατεγράφη εκροή καταθέσεων σε ποσοστό 40% επί του συνολικού ποσού που έφυγε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 2009 έως σήμερα. Πάντως είπε ότι στην οικονομία «τα λάθη διορθώνονται». «Χαιρέτησα τη στροφή που έκανε η κυβέρνηση (με την συμφωνία) και τον τρόπο που διαπραγματεύεται μέχρι σήμερα», είπε, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει περιθώριο διόρθωσης όσο πιο γρήγορα κλείσουμε την αξιολόγηση».

Στη Βουλή

Ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας χθες στη Βουλή «έδειξε» τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ένα από τα αναγκαία «εργαλεία», προκειμένου να δοθούν λύσεις στα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Σταθερότητα

Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις από τις διαστάσεις του Προσφυγικού.

Μήνυμα

Την ίδια στιγμή, έστειλε «μήνυμα» προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσον αφορά τη στήριξη ή μη από την πλευρά τους των μέτρων της κυβέρνησης. «Θεωρώ αυτονόητο ότι τα προαπαιτούμενα είναι μέρος της συμφωνίας», είπε, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι «δεν νοείται ψήφιση της συμφωνίας δίχως την ψήφιση των προαπαιτούμενων».