Τούσκ: Η συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου αφορά άμεσα την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Την πρώτη σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου θα έχουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ που υπογράμμισε ότι η συζήτηση αφορά άμεσα την Ελλάδα όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της σημερινής πραγματικότητας.

Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Τουσκ αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι συγκεκριμένο από την Άγκυρα όσον αφορά την ετοιμότητά της να συνεργαστεί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς το ευρωπαϊκό έδαφος.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι η απάντησή της σε αυτά που της προσφέρουμε θα είναι εξίσου συγκεκριμένη και ουσιαστική με τη δική μας», ανέφερε ο κ. Τουσκ.

Σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι κατανοεί γιατί το θέμα αυτό είναι σημαντικό για την τουρκική πλευρά, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, λόγω των αντιρρήσεων που έχει η Ρωσία.

«Θα πρέπει να βρούμε ρεαλιστικά εργαλεία και μεθόδους για να περιορίσουμε τις ροές των προσφύγων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται και ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια μαζική έξοδο προσφύγων -ένα «νέο μεταναστευτικό κύμα».

Εξάλλου, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι αναμένει σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι «28» θα εξετάσουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός συστήματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Ανέφερε, τέλος, ότι θα συζητηθεί ο ρόλος και η λειτουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot-spots), ένα θέμα στο οποίο διίστανται οι απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Πηγή: ΑΜΠΕ