Τρόμος στα Χρηματιστήρια – Γιατί ο κινεζικός πυρετός σαρώνει τα πάντα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για το ενδεχόμενο οικονομικής κρίσης που θα σαρώνει τα χρηματιστήρια και θα διαχυθεί και στην πραγματική οικονομία όλων των χωρών, σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Οι τελευταίες ημέρες στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου ήταν δραματικές καθώς η πτώση ήταν χωρίς… αλεξίπτωτο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο έχει μειωθεί κατά περίπου 2,5 τρισ. δολάρια

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) ότι καθόρισε την ισοτιμία αναφοράς του γιουάν με το δολάριο κατά 0,5% χαμηλότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα, στα 6,5646 γιουάν/δολάριο (χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011) προκάλεσε τις νέες αναταράξεις. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του γιουάν από τον Αύγουστο, οπότε η αιφνιδιαστική υποτίμηση του νομίσματος κατά 2% είχε προκαλέσει (πάλι…) ισχυρότατες αναταράξεις διεθνώς.

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι η διολίσθηση του γιουάν με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς δείχνει αφενός ότι η κατάσταση της κινεζικής οικονομίας είναι χειρότερη από ό,τι υπονοούν τα επίσημα στοιχεία, αφετέρου ότι οι αρχές του Πεκίνου αδυνατούν να συγκρατήσουν τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, κάτι που αποτυπώνεται και στη μείωση-ρεκόρ των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας κατά 108 δισ. δολ. τον Δεκέβριο. Υπό το βάρος των δυσοίωνων αυτών εξελίξεων, τα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν «βούτηξαν» κατά 7% και 8% αντίστοιχα στα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης.

Το «τσουνάμι» των ρευστοποιήσεων επεκτάθηκε και στην Ευρώπη, όπου ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης (που κυριαρχείται από εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό και έντονη παρουσία στην κινεζική αγορά) υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, ενώ και ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε κάτω από τις 6.000 μονάδες. Μεγάλες ήταν οι απώλειες και στη Wall Street που συνεχίζει σταθερά κάτω από τις 17.000 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 392,41 μονάδων (-2,32 %), στις 16.514,1 μονάδες.

Ο Nasdaq, των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας, έκλεισε με πτώση 146,34 μονάδων (-3,03%), στις 4.689,43 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor’s 500 έκλεισε με πτώση 47,17 μονάδων (-2,37%), στις 1.943,09 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο υπό τους φόβους της διάχυσης της κινεζικής κρίσης και στην αμερικανική οικονομία. Αλλωστε οι επενδυτές εκτιμούν ότι ευρώ και χρυσός είναι ασφαλέστερα καταφύγια αυτή την περίοδο.

Πετρέλαιο

Στα 32 δολ./βαρέλι, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από τον Απρίλιο του 2004 υποχώρησαν χθες ενδοσυνεδριακά οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς οι φόβοι για μεγάλη μείωση της ζήτησης από την Κίνα (που καταναλώνει το περίπου 12% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά «κατεβάζει ταχύτητα») σε συνδυασμό με την εντεινόμενη υπερπροσφορά, νίκησαν… κατά κράτος τις όποιες ανησυχίες για δυνητική διαταραχή της παροχής πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, εν μέσω όξυνσης της γεωπολιτικής έντασης στον «άξονα» Ιράν-Σαουδικής Αραβίας. Παρότι οι αρχικές απώλειες της τάξης του 5% περιορίστηκαν στο τέλος της συνεδρίασης (το μπρεντ έκλεισε στα 33,66 δολ./βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 33,19 δολ./βαρέλι με απώλειες 1,67% και 2,3% αντίστοιχα), οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν μειωθεί κατά 7% σε εβδομαδιαία βάση (και κατά περίπου 70% περίπου σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα άνω των 110 δολ./βαρέλι του Ιουνίου 2014) και πολλοί αναλυτές πιθανολογούν υποχώρησή τους κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.