Βαλαβάνη: Καταργήσαμε το ελάχιστο τεκμήριο για τόκους-ενοίκια

Για παρέμβαση της κυβέρνησης «σε ακραία σημεία του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ισχύει για τα εισοδήματα του 2014 ώστε να καταργείται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης εφόσον κάποιος έχει εισοδήματα μόνο από ενοίκια ή μόνο από τόκους», έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη.

 

“Αυτό έγινε με το νόμο 4321 του 2015, το νόμο για τη ρύθμιση έως 100 δόσεις, το πρόβλημα που υπάρχει όπως έχω πει επανειλλημένα, δεν μπορούμε να φτιάξουμε δυο φορολογικά νομοσχέδια μέσα στον ίδιο χρόνο. Δηλαδή θα φτιάξουμε στο δεύτερο μισό το φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα του 2015, για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ισχύει για πρώτη φόρα και γι’ αυτό ζητάνε της Παναγιάς τα μάτια για τα εισοδήματα του 2014 και ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013, το μόνο που κάναμε είναι ότι παρεμβήκαμε σε κάποια εντελώς ακραία σημεία του”, είπε.

Και πρόσθεσε: “Επεμβήκαμε ακριβώς γιατί μου έφεραν ένα εκκαθαριστικό που φαινόταν ότι ένα παιδί που είναι πάνω από 25 χρονών, συνεχίζει να σπουδάζει, είναι άνεργο, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι πια εξαρτημένο μέλος και έχει τόκο ένα ευρώ και δεν έχει τίποτα άλλο, αυτό το παιδί πλήρωνε τελικά 1.220 ευρώ σύμφωνα με το εκκαθαριστικό. Και γι’ αυτό παρεμβήκαμε”.

 

“Αν έχεις εισοδήματα μόνο από τόκους ή μόνο από νοίκια ή και τα δυο τότε φορολογείσαι με βάση αυτά τα εισοδήματα και δεν μπαίνει σε λειτουργία το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή το τριχίλιαρο. Αν έχετε γράψει στο παιδί σας ένα σπίτι και παίρνει ένα νοίκι, θα φορολογηθεί για το νοίκι”, τόνισε.

 

Ερωτηθείσα για το εάν θα δοθεί παράταση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η υπουργός ζήτησε να “περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι”.