Χαρδούβελης: Συζητάμε για μια περιορισμένη εποπτεία 6-12 μηνών

Η Ελλάδα αναμένει μετά την απεμπλοκή από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του χρόνου, μια ενδιάμεση περίοδο περιορισμένης εποπτείας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. που διαρκέσει έως και ένα χρόνο, δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Reuters.

 

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η πρόσφατη αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν έχει αλλάξει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση συζητά αναφορικά με ένα δίχτυ ασφαλείας στην μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, στην οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια αυτής της ενδιάμεσης περιόδου που θα κρατήσει από 6 έως 12 μήνες το περισσότερο και θα περιλαμβάνει πολύ πιο “απαλή” εποπτεία σε σχέση με το παρελθόν, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

 

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα υπάρχει ένα ‘μαξιλαράκι’ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως τα σχέδια εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης θα συζητηθούν στο Eurogroup την Πέμπτη. 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το “μαξιλαράκι” θα μοιάζει με την “πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων” (enhanced conditions credit line – ΕCCL) στην οποία έχουν πρόσβαση τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, αλλά χωρίς τους όρους ενός μνημονίου στους οποίους είναι συνηθισμένοι οι Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την πιστωτική γραμμή, επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης.

 

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει να αξιολογηθεί σε πολύμικρότερο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – περίπου 10 με 15 – κατά τη διάρκεια αυτής της περίοδου, είπε. Για να γίνει η σύγκριση, σημειώνεται ότι η Αθήνα όφειλε να εφαρμόσει περίπου 800 μεμονωμένα μέτρα από τον Απρίλιο, είπε.

 

“Άρα η ‘μικρο-διαχείριση΄ από τους δανειστές θα εκλείψει με την έννοια ότι θα υπάρχουν μόνο  μερικά ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η προσοχή”  συνέχισε.