ΥΠΟΙΚ: Διαψεύδει τα περί φορολόγησης εταιρικών κινητών

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καταλαγιάσει ο σάλος που προκλήθηκε από την απόφαση για την επιβολή φόρου εισοδήματος στα εταιρικά κινητά τηλέφωνα και μάλιστα αναδρομικά από την 1-1-2014 και με συντελεστή που φθάνει το 42%, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «ενσυνείδητη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

 

Συγκκειμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξής:


 

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

 

  • Αποτελούν ενσυνείδητη διαστρέβλωση της πραγματικότητας τα δημοσιεύματα περί δήθεν φορολόγησης των εταιρικών κινητών τηλεφώνων.
  • Τα προγράμματα χρήσης κινητών τηλεφώνων που παρέχονται στους εργαζόμενους δεν φορολογούνται ανεξαρτήτως του ύψους τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του φορολογουμένου ή του εργοδότη του.
  • Ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος χρήσης ούτε το υπερβάλλον ποσό φορολογείται, με τη μόνη προϋπόθεση απλής βεβαίωσης του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση».

 

Το νέο επεισόδιο φοροτρέλας ξεκίνησε με την απόφαση να επιβληθεί φόρος εισοδήματος στα εταιρικά κινητά τηλέφωνα και μάλιστα αναδρομικά από την 1-1-2014 και με συντελεστή που φθάνει το 42%.

 

Την ίδια ώρα έξτρα φόρο θα κληθούν να καταβάλουν από το 2015 χιλιάδες εργαζόμενοι που λαμβάνουν από τις επιχειρήσεις που εργάζονται παροχές σε είδος όπως εταιρικά αυτοκίνητα, εταιρικές πιστωτικές κάρτες, δάνεια, προκαταβολή μισθού άνω των 3 μηνών, δωροεπιταγές, κουπόνια για σούπερ μάρκετ, επίδομα για τον παιδικό σταθμό, κατασκηνώσεις.

 

Κι αυτό γιατί οι παροχές σε είδος άνω των 300 ευρώ τον χρόνο θεωρούνται πλέον εισόδημα και ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42%, ανάλογα με το συνολικό εισόδημα του εργαζομένου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα γίνεται και παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών που σημαίνει μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών.