10 δισ. ευρώ το χρόνο οι απώλειες από ΦΠΑ

Ανατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ όπου η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ απόδοσης στην Ευρωπαική Ενωση, σταδιακή εφαρμογή από το 2015 ενός συστήματος μηνιαίας παρακράτησης των φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα, προαναγγέλει στην έκθεση της για την Ελλάδα η τρόικα.

Στην έκθεση αξιολόγησης Κομισιόν και ΕΚΤ που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή τονίζεται ότι το Δημόσιο χάνει σήμερα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ, καθώς εισπράττει μόλις 4 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και ζητείται επειγόντως μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ.

 

Στο μέτωπο του ΦΠΑ οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μελέτη για τις αλλαγές έως τον Ιούνιο του 2014, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 μέτρα που αφορούν:

1. Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.
2. Καθιέρωση της δυνατότητας απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από το σύστημα ΦΠΑ.
3. Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.
4. Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο. 

 

Παράλληλα, έως τον Ιούνιο του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μελέτη για την εισαγωγή ενός συστήματος παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» (pay as you earn) με το πρώτο βήμα σταδιακής εφαρμογής του νέου συστήματος να γίνεται τον Ιανουάριο του 2015.

 

Παράλληλα, προαναγγέλεται η σταδικαή εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τρέχουσες εμπορικές τη διετία 2015-2016.

 

Πηγή: Το Βήμα