132 παιδιά στον βωμό των Ταλιμπάν

Είδα «τον θάνατο από κοντά, ποτέ δεν θα ξεχάσω τις μαύρες μπότες που πλησίαζαν, ήταν σαν ο ίδιος ο θάνατος να με είχε βρει», περιγράφει τη χθεσινή -πιο αιματηρή στην ιστορία του Πακιστάν- επίθεση σε σχολείο στην Πεσαβάρ έφηβος μαθητής, μάρτυρας της πιο ανείπωτης βαρβαρότητας: μέσα σε μερικές ώρες το σχολείο του μετατράπηκε από οίκος γνώσης σε τόπος φρίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους 141 άτομα, εκ των οποίων 132 παιδιά, τα περισσότερα ηλικίας 12-16 ετών.

 

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 182. Περιγράφοντας τα όσα έζησε, ο 16χρονος Σάκρουκ Χαν είπε πως ενώ παρακολουθούσε μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στο αμφιθέατρο του σχολείου του, κάποιος τους φώναξε να πέσουν κάτω και να κρυφτούν κάτω από τα θρανία τους και πως οι ένοπλοι κραύγασαν «Allahu akbar» (ο Αλλάχ είναι ο μεγαλύτερος) προτού ανοίξουν πυρ.

 

«Είδα ένα ζευγάρι μαύρες μπότες να έρχονται προς το μέρος μου, ο τύπος προφανώς κυνηγούσε μαθητές που κρύβονταν κάτω από τα θρανία τους. «Υπάρχουν πολλά παιδιά κρυμμένα», φώναξε ο ένας ένοπλος και ο Χαν λέει πως πόνεσε πολύ όταν πυροβολήθηκε και στα δύο του πόδια, κάτω από το γόνατο.

 

Αποφάσισε να προσποιηθεί τον πεθαμένο: «Δίπλωσα τη γραβάτα μου και την έβαλα στο στόμα μου για να μην ουρλιάξω. Ο άνδρας με τις μεγάλες μπότες συνέχισε να πυροβολεί τα παιδιά. Και εγώ ήμουν ξαπλωμένος στο έδαφος με τα μάτια κλειστά και περίμενα να με ξαναπυροβολήσει», λέει. «Εκαψαν τη δασκάλα μας. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν, αλλά εμείς δεν κινηθήκαμε, γιατί όποιος κουνιόταν τον πυροβολούσαν», συνεχίζει.

 

Η επίθεση έγινε χθες το πρωί, όταν επτά ένοπλοι, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές (μερικοί ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά), εισέβαλαν στο σχολείο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως κι άλλωστε, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του στρατού, στόχος τους ήταν να σκοτώσουν όσα περισσότερα παιδιά μπορούσαν. Η επιχείρηση του στρατού έληξε πέντε ώρες αφότου εκδηλώθηκε η επίθεση, με όλους τους ένοπλους νεκρούς, ενώ κατάφερε να διασώσει 960 μαθητές και προσωπικό.

 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιεί το Πακιστάν κατά θέσεών τους στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Μετά την επίθεση ανέφεραν ότι επιτέθηκαν στο σχολείο «επειδή ο στρατός επιτίθεται στις οικογένειές μας και θέλουμε να νιώσουν τον πόνο μας».

 

Μετά το μακελειό κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στο Πακιστάν,ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, είπε πως «αυτά τα παιδιά είναι δικά μου παιδιά και αυτή είναι η δική μου απώλεια». «Αισθάνομαι ότι μέχρι αυτή η χώρα να απαλλαγεί από την τρομοκρατία, ο πόλεμος δεν θα σταματήσει», προσέθεσε. Πράγματι, ώρες μετά το μακελειό η πακιστανική αεροπορία εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων των ταλιμπάν στα βόρεια της χώρας.

Η επίθεση προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για μια πράξη «φρίκης και ανανδρίας», μια έφοδο ενόπλων εναντίον «ανυπεράσπιστων παιδιών την ώρα που μάθαιναν». Για «αποκρουστική» και «φρικτή» επίθεση των ταλιμπάν μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε πως «στοχοποιώντας παιδιά και δασκάλους σε αυτή την ειδεχθή επίθεση οι τρομοκράτες επέδειξαν για ακόμη μία φορά την εξαχρείωσή τους». Ο «θάνατος αθώων παιδιών έρχεται σε αντίθεση με το Ισλάμ», είπε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκανί.

Μαλάλα: Θρηνούμε αυτά τα παιδιά, αλλά δεν θα νικηθούμε ποτέ

 

Σοκαρισμένη από το μακελειό στο σχολείο για τα παιδιά των στρατιωτικών των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε χθες η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος στην παιδεία για τα κορίτσια του Πακιστάν, Μαλάλα Γιουσαφζάι.

 

Λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση, η 17χρονη Πακιστανή ακτιβίστρια, που μερικά χρόνια πριν είχε δεχθεί η ίδια την επίθεση των Ταλιμπάν για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο και παραλίγο να χάσει τη ζωή της, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της:

 

«Είμαι συντετριμμένη από αυτή την παράλογη και εν ψυχρώ τρομοκρατική πράξη στην Πεσαβάρ. Αθώα παιδιά στο σχολείο τους δεν έχουν θέση σε μια τέτοια φρίκη. Καταδικάζω αυτές τις στυγερές και άνανδρες πράξεις και στέκομαι στο πλευρό της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν που οι μέχρι τώρα προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση αυτού του φρικτού γεγονότος είναι αξιέπαινες».

 

Υπογράμμισε δε η Μαλάλα: «Εγώ και εκατομμύρια άλλοι σε ολόκληρο τον κόσμο θρηνούμε αυτά τα παιδιά, τους αδελφούς και τις αδελφές μου, αλλά δεν θα νικηθούμε ποτέ».

 

Η Μαλάλα, λόγω της δράσης της (αρχικά να γράφει στο προσωπικό της μπλογκ για τη ζωή της υπό τους Ταλιμπάν και τις απαγορεύσεις στην εκπαίδευση) που την έθεσε κυριολεκτικά στο στόχαστρο των Ταλιμπάν αρκετές φορές, έχει αναγκαστεί να αφήσει το σπίτι της στην κοιλάδα Σαβάτ και πλέον διαμένει στην κεντρική Αγγλία.

 

Πηγή: Έθνος