18 προτάσεις & κόκκινες γραμμές στο τραπέζι του Brussels Group

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε προχθές το βράδυ ξανά στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου από τη συνάντηση με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις έπαιρνε τον δρόμο για τις Βρυξέλλες.

 

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη ενημερώσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την έκβαση μιας ακόμη μάχης με φόντο τον στόχο για τη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα πριν εκπνεύσει η πρώτη εβδομάδα του Απρίλη.

 

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» -που έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου και τροποποιεί βασικά σημεία του όταν θεωρείται απολύτως αναγκαίο-, μετά την πρώτη κρησάρα των 18 μεταρρυθμίσεων στην περιβόητη λίστα από το Brussels Group έρχονται ο έλεγχος του EuroWorking Group που αφορά στα τεχνικά σημεία και στην κοστολόγηση και εκτός σοβαρού απροόπτου η έγκριση την προσεχή Τετάρτη του ελληνικού σχεδίου από το Eurogroup.

 

Εάν και εφόσον δεν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη σειρά των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες και υπάρξει εμπλοκή στην «ανάγνωση» των 100 σελίδων της λίστας που εστάλη, τότε δεν θα ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης την ερχόμενη Πέμπτη, όπως υπολογίζει το Μαξίμου.

 

Η μάχη δίδεται πάντως σε δύο επίπεδα. Αφενός εκτός των τειχών, όπου η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πείσει με έναν ακόμη «κίτρινο φάκελο», όπως έκανε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, ότι έχει σαφές εθνικό σχέδιο για την «επόμενη μέρα». Και αφετέρου εντός των τειχών, όπου το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας για την εφαρμογή της εν δυνάμει συμφωνίας.

 

Γι’ αυτό και σήμερα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για να αποφασίσει για την ταμπακιέρα, ενώ αύριο θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποκτήσουν σαφή «εικόνα» τα μέλη του και να αποφανθούν για τη στάση τους, να περιγράψουν με επιχειρήματα τις όποιες διαφωνίες τους και να «ψηφίσουν» επί συγκεκριμένων δράσεων πια.

 

Aσφυκτικές ημερομηνίες

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πρέπει μέσα σε ελάχιστα 24ωρα να κλειδώσει τη συμφωνία και να δρομολογήσει την εφαρμογή της -όπερ σημαίνει ότι πολύ πιθανό η Βουλή να παραμείνει ανοιχτή και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια (αυτό σκέφτεται ο κ. Τσίπρας) το κεί­μενο της παράτασης της σύμβασης αλλά και να ψηφιστεί ένα ή περισσότερα νομοσχέδια.

 

Ο μαραθώνιος ξεκίνησε με τη χθεσινή συνάντηση των κλιμακίων στις Βρυξέλλες, όπου άρχισε να γράφεται και να συντάσσεται η συμφωνία -ολόκληρες παράγραφοι μπαίνουν-βγαίνουν από το κείμενο μέχρι την καταληκτική προθεσμία. Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο «παρουσιάστηκε» ανένδοτη σε δύο τομείς και ανοιχτή στο να συζητήσει και να διαπραγματευτεί άλλες απαιτήσεις των εταίρων. Για παράδειγμα, δεν «συζητά» κατ’ αρχάς αλλαγές στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

 

Ελεγχοι

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει στο πακέτο των προτάσεών του την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Βάρος ρίχνει στην εντατικοποίηση των ελέγχων για «μαύρη εργασία» και στη λήψη μέτρων για την ευέλικτη απασχόληση, θέματα για τα οποία θα υπάρξει ξεχωριστό νομοσχέδιο. Στη λίστα δεν προβλέπεται σε κάθε περίπτωση θέμα ομαδικών απολύσεων.

 

Για το Ασφαλιστικό προβλέπεται ένα «μίνι» πακέτο παρεμβάσεων με στόχο να μπει «ζεστό» χρήμα στα Ταμεία. Προβλέπονται μεταξύ άλλων η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα, ενοποιήσεις Ταμείων έπειτα από διάλογο, παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρα για την εισφοροδιαφυγή καθώς και κίνητρα για τη μη έξοδο στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

 

Στόχος επίσης είναι να μην εφαρμοστούν παρεμβάσεις που οδηγούν σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων (δηλαδή να μην εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού και να μην τεθεί σε ισχύ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).

 

Αν και στη λίστα επιχείρησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να μην εντάξουν αλλαγές στον ΦΠΑ, οι γνωρίζοντες λένε ότι οι εταίροι επιμένουν κι ότι η συζήτηση που γίνεται παρασκηνιακά αφορά στην εφαρμογή μιας προοδευτικής κλίμακας -όχι για τα νησιά απαραίτητα, αλλά για άλλες υποκατηγορίες, ενώ άγνωστο είναι αν θα προστεθούν στις διαβουλεύσεις και τα ξενοδοχεία.

 

Ενα από τα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων, με εξαίρεση βασικά είδη διατροφής, από το 13% στο 23%.

 

Ενα από τα κρίσιμα «κεφάλαια» της λίστας «αντίγραφό» της εν πολλοίς είχε και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, το οποίο και εξέτασε στην πολύωρη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τους συνεργάτες τους, αφορά στην «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην εν λόγω λίστα υπάρχει αναφορά στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως και ο «χάρτης» της κυβέρνησης για άλλες συνέργειες του δημόσιου με τον ιδιωτικό φορέα, όπως για το Ελληνικό, τα λιμάνια και τη ΔΕΗ όπου προβλέπεται η ισχυρή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο «επενδύουν» στις φορολογικές ανακατατάξεις και στα μέτρα που θα φέρουν περίπου 3 δισ. ευρώ και θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται στην πράξη σύντομα. Για παράδειγμα, προτείνουν μεταξύ άλλων τη σύνδεση των ταμείων των επιχειρήσεων, των μπαρ, των εστιατορίων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τον διαγωνισμό για τις άδειες των ΜΜΕ, τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφώνων, καθώς και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που έχουν κυρίως στο στόχαστρο τους πλούσιους, τους συμμετέχοντες στις διάφορες λίστες, τους φοροφυγάδες και δη όλους όσοι έχουν «κρύψει» καταθέσεις στο εξωτερικό.

 

Βάση για τον εντατικό φοροέλεγχο είναι για την κυβέρνηση η αλλαγή στη δομή του συστήματος. Πρόκειται για ένα από τα κύρια στοιχήματα της κυβέρνησης, καθώς η μέχρι τώρα υποδομή δεν έδινε τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν μία ώρα αρχύτερα τους αναγκαίους ελέγχους.

 

Θα εστιάσει

Το σίγουρο, όπως λέ­νε, είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να στήσει στον τοίχο για άλλη μια φορά τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, ούτε να στραγγίξει τους κόπους πολλών γενεών. Θα δώσει ευελιξία για την αποπληρωμή χρεών μέσω των περισσότερων δόσεων, αλλά ταυτόχρονα θέλει να εστιάσει στο προφίλ του κάθε φορολογουμένου, ώστε να μη ζητήσει κάτι υπερβολικό και πάνω από τις υπαρκτές δυνατότητές του.

 

Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι έχουν στο τραπέζι ένα απόλυτα φιλόδοξο σχέδιο, που δεν θέλει να αποδεχθεί εύκολες λύσεις, όπως μία ακόμη έκτακτη εισφορά ή αύξηση του φορολογικού συντελεστή. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι δανειστές επιμένουν σε αρκετές απαιτήσεις τους.

 

Η αλήθεια είναι ότι η θηλιά παραμένει το ίδιο πιεστική στον λαιμό της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση επιθυμεί λύση αλλά δεν αποκλείει με βάση τα δεδομένα ακόμη και τη ρήξη και ταυτόχρονα διατηρεί την άποψη ότι το «εθνικό σχέδιο» που παρουσιάζει μέχρι τη λήξη της παράτασης της σύμβασης τον Ιούνη αποτελεί αφετηρία για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας που επί πέντε χρόνια εγκλωβίζει την κάθε θετική εξέλιξη.

 

Μπορεί η συμφωνία θα βρεθεί ξανά «στον αέρα»; «Ολα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι», αποκαλύπτει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει καλά τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου και εκτιμά ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στις προσεχείς ώρες θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο ώστε να μη χάσει το νήμα που εξασφάλισε πρόσφατα στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

 

Πηγή: Έθνος