24ωρη απεργία νεκρώνει την Αθήνα -Χωρίς Μέσα Μεταφοράς, συγκεντρώσεις στο κέντρο -Ποιοι απεργούν

Παραλύει σήμερα η χώρα με την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα σωματεία εργαζομένων με αφορμή το ασφαλιστικό.

Τα Μέσα Μεταφοράς βάζουν «χειρόφρενο» στην Αθήνα, όπου αναμένεται κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα. Παράλληλα, συγκεντρώσεις εργαζομένων που συμμετέχουν στην απεργία, θα γίνουν και στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα σωματεία, ζητούν μεταξύ άλλων:

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
Κοινωνική ασφάλιση, Υγεία –Πρόνοια για όλους, αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Υποχρεωτική.
Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.
Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.
Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών που κάνουν λόγο για «αιτήματα εκτός λογικής από εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ». «Τα αιτήματα τους είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Απεργία: «Φρένο» στις συγκοινωνίες, μέτρα για το κυκλοφοριακό
Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα Μεταφοράς στην Αθήνα καθώς για 24 ώρες συμμετέχουν στην απεργία λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ.

Μετά από απόφαση των σωματείων τους, θα μείνουν ακινητοποιημένοι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3, όπως και τα λεωφορεία με τα τρόλεϊ, που δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια, αφού συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του ΕΚΑ.

Η απεργία αυτή με την ανησυχία να προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο, φέρνει και έκτακτα μέτρα, καθώς για σήμερα δεν θα ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει δώσει μία άτυπη οδηγία στην Δημοτική Αστυνομία να είναι πιο ανεκτική με τις σταθμεύσεις αυτοκινήτων σε θέσεις με λευκή, κυρίως, διαγράμμιση. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλο όχημα.

Απεργία: Κανονικά τα δρομολόγια ΟΑΣΘ
Στην Θεσσαλονίκη ωστόσο, τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, δεν θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Ανατροπή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποφάσισαν να απεργήσουν οι εργαζόμενοι
Αντίθετα, ανατροπή σκηνικού έγινε νωρίς το πρωί με τα τρένα και τον προαστιακό, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργία. Αν και μέχρι χθες το βράδυ ήταν γνωστό πως θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των τρένων, αλλά και του Προαστιακού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ νωρίς το πρωί έκανε γνωστό πως δεν θα γίνουν δρομολόγια λόγω της «αιφνιδιαστικής απόφασης των εργαζομένων».

«Λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Απεργούν οι ναυτεργάτες, δεμένα τα πλοία

Στην 24ωρη απεργία μετέχουν και οι ναυτεργάτες μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). Έτσι, τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνουν δεμένα, ενώ πολλές εταιρίες θα πραγματοποιήσουν τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγιά τους, στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στην απεργία θα συμμετέχουν και τα σωματεία της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ/ΝΑΤ».

Απεργία: Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις
Εκτός του απεργιακού «μπλακ άουτ» στα Μέσα Μεταφοράς, έχουν προγραμματιστεί και αρκετές συγκεντρώσεις για το νέο ασφαλιστικό. Τρεις θα είναι οι κεντρικές συγκεντρώσεις, που είναι οι εξής:

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, στις 10:30 στα Προπύλαια.
Συγκέντρωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Χαυτεία στις 10:30 το πρωί
Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 της ΑΔΕΔΥ και σωματείων.
Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας από το ΠΑΜΕ.

Ποιοι συμμετέχουν ακόμη στην απεργία
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις μετέχει επίσης και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το οποίο έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπως και οι εργαζόμενοι στους Δήμους (ΠΟΕ -ΟΤΑ).

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%».

Στην απεργία τέλος, θα συμμετέχουν και τα ΜΜΕ, με τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 15:00.


Πηγή: iefimerida.gr