600 νέα γενόσημα στη λίστα με τα φθηνά φάρμακα

Εκατοντάδες νέα σκευάσματα, στην πλειονότητά τους φτηνά γενόσημα, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες στην αγορά.

 

Η επιτροπή τιμών του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε χθες τη διαδικασία τιμολόγησης 670 νέων φαρμάκων, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα και να συνταγογραφούνται στους ασφαλισμένους. Από αυτά τα 600 είναι γενόσημα, τα οποία έχουν αρκετά χαμηλότερη τιμή από τα πρωτότυπα που έχουν την ίδια δραστική ουσία και δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα.

 

Τιμές δίνονται, επίσης, σε 70 πρωτότυπα σκευάσματα (υπό προστασία πατέντας), από τα οποία, όμως, ακριβά είναι τα 25, καθώς περιέχουν δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην αγορά. Το σύνολο των προϊόντων, που αναμένεται να λάβουν τιμή, αφορούν σχεδόν όλο το φάσμα των ασθενειών, όπως διαβήτη και υπέρταση.

 

Με κάθε τιμολόγηση οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) επιχειρούν να μην αυξήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά να τη διατηρήσουν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

 

Τα νέα φάρμακα, που προστατεύονται από πατέντα, πιέζουν τη δαπάνη προς τα πάνω, καθώς είναι πάντα πιο ακριβά από τα ήδη κυκλοφορούντα. Πέραν αυτού υπάρχει και το φαινόμενο της «υποκατάστασης», καθώς οι γιατροί τα προτιμούν έναντι των παλαιότερων και πολύ φτηνότερων σκευασμάτων.

Με τη λογική της εξοικονόμησης αντιμετωπίζονται από την επιτροπή τιμών και οι ενστάσεις για 50 νέα φάρμακα, τα οποία πήραν στην προηγούμενη τιμολόγηση τιμή που είναι κάτω από τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή.

 

Ο νόμος ορίζει ότι τα νέα φάρμακα παίρνουν τον μέσο όρο των τριών φτηνότερων ευρωπαϊκών τιμών. Κατ’ εξαίρεση, το υπουργείο θα δώσει στα εν λόγω 50 προϊόντα τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή τιμή.

 

Για τα πρωτότυπα σκευάσματα, των οποίων η πατέντα προστασίας έχει λήξει (off patent), η τιμή τους μειώνεται αυτόματα στο 50% της τελευταίας τιμής τους ή στον μέσο όρο των τριών φτηνότερων ευρωπαϊκών τιμών. Για την τιμολόγηση των γενοσήμων ως ανώτατη τιμή ορίζεται το 65% τις τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων, των οποίων η πατέντα έχει λήξει (off patent).

 

Για παράδειγμα, ένα πρωτότυπο (υπό προστασία) φάρμακο έχει τιμή 10 ευρώ. Με το που θα λήξει η πατέντα, η τιμή του μειώνεται στο μισό (5 ευρώ). Ενα γενόσημο που έχει την ίδια δραστική ουσία θα πάρει το 65% της τιμής του σκευάσματος που έχασε την πατέντα. Το γενόσημο, δηλαδή, έχει τιμή 3,25 ευρώ.

 

Στοιχεία εξαμήνου

Η ισορροπία μεταξύ της φαρμακευτικής περίθαλψης του πληθυσμού και της δαπάνης είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στο 1,12 δισ., όταν η προϋπολογισθείσα ετήσια δαπάνη είναι κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

 

Στην περίπτωση που συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, είναι προφανές ότι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 2,2 δισ. Δικλίδα ασφαλείας είναι η υποχρεωτική έκπτωση (rebate), την οποία καλούνται να κάνουν προς τον οργανισμό φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακεία.

 

Σε περίπτωση που -μετά και την έκπτωση- η δαπάνη ξεπεράσει τον προϋπολογισμό, προβλέπεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), με τον οποίο εταιρείες και φαρμακεία επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ τη διαφορά μεταξύ της προϋπολογισθείσας δαπάνης και της υπέρβασης που έχει σημειωθεί.

 

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι φαρμακευτικές εταιρείες κλήθηκαν να κάνουν έκπτωση (rebate) ύψους 100,8 εκατομμυρίων ευρώ και τα ιδιωτικά φαρμακεία 19,5 εκατομμυρίων.

 

Φαρμακοποιοί – Βέτο για διανομή μέσω ΕΛΤΑ

 

«Κόκκινο πανί» είναι για τους φαρμακοποιούς η διανομή φαρμάκων μέσω των ΕΛΤΑ. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, δήλωσε χθες ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρείες ντελίβερι και πως η εκτέλεση της συνταγής δεν είναι τυπική πράξη

 

Φαρμακευτική δαπάνη – Από το «πάρτι» στη συρρίκνωση

 

Θεαματική βουτιά έχει κάνει η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα. Τα χρόνια τού «πάρτι» απέχουν πολλά… δισεκατομμύρια ευρώ από τη σημερινή πραγματικότητα, η οποία έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο άλλο άκρο. Το 2008, σε κάθε Ελληνα αναλογούσαν 421 ευρώ τον χρόνο για φάρμακα, όταν το αντίστοιχο ποσό στην Ευρώπη των «15» ήταν μόλις 328 ευρώ.

 

Οι εθνικές μας πρωτιές συνεχίστηκαν έως και το 2011, με την κατά κεφαλήν δαπάνη να είναι 337 ευρώ στην Ελλάδα και 320 ευρώ στην Ευρώπη. Από το 2012 και μετά, συντελέστηκε ένα θεαματικό «ξεφούσκωμα», με την Ελλάδα να πέφτει πολύ κάτω από τη μέση ευρωπαϊκή δαπάνη… Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΕΟΦ: Το 2013, οι πωλήσεις φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 1,33 δισ. ευρώ, έναντι 1,46 δισ. το 2009. Πολύ πιο θεαματική είναι η μείωση των πωλήσεων στα φαρμακεία, καθώς από 6,7 δισ. το 2009 περιορίστηκαν το 2013 στα 3,95 δισ. ευρώ.

 

Η μείωση συντελέστηκε κυρίως λόγω των διαδοχικών μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και πολύ λιγότερο λόγω της μείωσης στην κατανάλωση. Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι η κατανάλωση φαρμάκων σε συσκευασίες ήταν πολύ πιο μικρή σε σχέση με τη μείωση σε δαπάνη.

 

Οι 468,7 εκατομμύρια συσκευασίες που είχαν διατεθεί το 2008 από τα φαρμακεία, περιορίστηκαν πέρυσι στα 404,6 εκατομμύρια συσκευασίες. Πολύ πιο έντονη είναι η μείωση στα νοσοκομεία, όπου οι συσκευασίες που καταναλώθηκαν έπεσαν πέρυσι στα 79,9 εκατομμύρια, από 97,5 εκατομμύρια το 2008.

 

Στόχος παραμένει η μείωση της ζήτησης. Ο υπουργός Υγείας και το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) ανακοίνωσαν χθες τον κώδικα αυτορύθμισης του κλάδου των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα με τον κώδικα, οι εταιρείες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και την υποχρέωση να δημοσιοποιούν όλες τις λεπτομέρειες συνεργασίας τους με επαγγελματίες Υγείας και επιστημονικούς φορείς του χώρου, ανεξάρτητα εάν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

 

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις διαφάνειας και πως ο κώδικας συμβάλλει στην προσπάθεια να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κ. Βορίδης προανήγγειλε τη δημιουργία σχετικού νόμου από την πλευρά του υπουργείου και έκανε λόγο για βήμα ενίσχυσης της αξιοπιστίας στις σχέσεις εταιρειών – γιατρών, προς όφελος των λειτουργών της Υγείας.

 

Θετικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος ανέφερε ότι ο κώδικας ενισχύει την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΕΟΦ στον τομέα της διαφάνειας: «Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη εποχή, στην οποία η διαφάνεια στην πράξη έχει μεγάλη σημασία», τόνισε ο κ. Λιντζέρης.

 

Πηγή: Έθνος