Άδεια ταμεία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις «δείχνει» έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Ούτε ένα ευρώ δεν ξόδεψε στη διάρκεια της πρόσφατης χειμερινής εκπτωτικής περιόδου ένας στους δυο καταναλωτές τού νομού Θεσσαλονίκης, η έλλειψη ρευστότητας παραμένει… πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο “πνίγουν” τον κλάδο των κατασκευών.

 

Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις που δόθηκαν στις ad-hoc ερωτήσεις που τέθηκαν σε καταναλωτές και επιχειρήσεις παράλληλα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας “Βαρόμετρο” τού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2015, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ. 

Συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας, ένας στους τέσσερις καταναλωτές τού νομού Θεσσαλονίκης δήλωσαν σε ποσοστό 15% “λίγο” και κατά 12% “καθόλου” ικανοποιημένοι από τις εκπτώσεις της φετινής χειμερινής περιόδου (2015). 
Στον αντίποδα, το 39% δήλωσαν “πολύ” (8%) ή “αρκετά” (31%) ικανοποιημένοι από τις εκπτώσεις, ενώ ένα στους τρεις καταναλωτές δεν εξέφρασαν καμία άποψη, αφού, όπως επισήμαναν, δεν διέθεταν το απαιτούμενο εισόδημα για να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

Συνολικά, το 53% των καταναλωτών δήλωσαν ότι δεν πραγματοποίησαν καμιά αγορά στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, σε ποσοστό 75% λόγω μη διαθέσιμου εισοδήματος και σε 5% λόγω ανασφάλειας για το μέλλον.
Στο μεταξύ, σε ποσοστό 30% -ή περίπου οι μισοί από αυτούς που προέβησαν σε κάποια αγορά- δήλωσαν “λίγο” ή “καθόλου” ικανοποιημένοι από την ποιότητα των προϊόντων.

Οφειλές και γραφειοκρατία “πνίγουν” τις επιχειρήσεις

Τέσσερα πεδία αφορούσαν οι ad-hoc ερωτήσεις που τέθηκαν στις επιχειρήσεις και είναι τα εξής: τζίρος, δάνεια, χρέη και γραφειοκρατία.

Σε ό,τι αφορά το 2014, για το 43% των επιχειρήσεων τού νομού Θεσσαλονίκης προκύπτει από την έρευνα, ότι καταγράφηκε μείωση του κύκλου εργασιών, ενώ αύξηση παρουσίασε το 24% και σταθερότητα το 32%.

Την καλύτερη εικόνα εμφάνισε η Βιομηχανία, όπου το ποσοστό αυτών που κατέγραψαν μείωση, αλλά και αύξηση τζίρου είναι το ίδιο και διαμορφώνεται στο 31%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου εμφάνισε το 2014 ο κλάδος των υπηρεσιών (49%).

Αναφορικά με την απασχόληση, το 74% των επιχειρηματιών διατήρησε σταθερό τον αριθμό των εργαζόμενων του. Τις περισσότερες προσλήψεις έκανε το 2014 η βιομηχανία (20%) και τις μικρότερες ο κλάδος εμπορίου (6%), ενώ μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας προκύπτει ότι έγινε το 2014 στον κλάδο των κατασκευών.

Σε σχέση με τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης κατά το 2014, η ρευστότητα συγκεντρώνει τις περισσότερες αναφορές (51%) και ακολουθούν η μείωση του κύκλου εργασιών (43%), οι φορολογικές υποχρεώσεις (41%) και οι επισφάλειες (33%).

Στις εξαγωγές, η σύγκριση του 2014 με το 2013 έχει σχεδόν ουδέτερα αποτελέσματα, καθώς το 27% των εξαγωγικών επιχειρήσεων θεωρεί το 2014 καλύτερο από το 2013, το 21% έχει αντίθετη άποψη ενώ το 37% δήλωσε ότι δεν είδε καμία μεταβολή.

Απαισιοδοξία κυριαρχεί μεταξύ των επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης για το 2015, με το 34% να “βλέπει” ότι θα είναι χειρότερη χρονιά, σε σχέση με το 2014, το 32% να θεωρεί ότι θα είναι περίπου ίδια και το 23% να πιστεύει ότι το τρέχον έτος θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Σε ερώτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (87%) στον νομό Θεσσαλονίκης δεν αιτήθηκαν κάποιο επιχειρηματικό δάνειο και μόνο το 10% κατέθεσε αίτηση δανεισμού σε κάποια τράπεζα κατά το προηγούμενο έτος.

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς του Δημοσίου, μία στις τέσσερις (27%) επιχειρήσεις δήλωσαν πως έχουν, ενώ αναφορικά με την γραφειοκρατία, τα υπουργεία αναδεικνύονται σε “πρωταθλητές”.