Αδιέξοδες οι αλληλοκατηγορίες Ελλάδας-Τουρκίας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται στο Αιγαίο, Ελλάδα και Τουρκία ανταλλάσουν πυρά για τους χειρισμούς στο προσφυγικό. Αναλυτές επισημαίνουν το ανθρωπιστικό καθήκον Ελλάδας και ΕΕ.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τον τρόπο που τελείωσε η προηγούμενη: Οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη συνεχίζονται παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που λειτουργούν ανασταλτικά για πολλούς πρόσφυγες. Ενώπιον αυτής της κατάστασης πληθαίνουν οι φωνές ευρωπαίων πολιτικών που καλούν την Ελλάδα να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ωστόσο, ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να αποτραπεί η είσοδος νέων προσφύγων είναι η ελληνική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει την προσέγγιση και υποδοχή στις ελληνικές ακτές.

Από τις αρχές του 2016 θρηνήθηκαν ήδη δεκάδες θύματα στα νερά του Αιγαίου. Στο ίδιο διάστημα περισσότεροι από 31.000 πρόσφυγες κατόρθωσαν όμως να επιζήσουν διασχίζοντας το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα. Η ελληνική ακτοφυλακή φαίνεται να μην έχει άλλη επιλογή όταν πλέον οι πρόσφυγες έχουν προσεγγίσει με τις πρόχειρες βάρκες τους τις ελληνικές ακτές, επισημαίνει ο Γκέραλντ Κνάους, πρόεδρος του ευρωπαϊκού think tank European Stability Initiative και προσθέτει: «Αν κινδυνεύουν εκεί να πνιγούν, τότε πρέπει η Ελλάδα να τους σώσει και να τους μεταφέρει στα νησιά – και από εκείνη τη στιγμή υπεύθυνες για τους πρόσφυγες είναι η Ελλάδα και η ΕΕ».

Σύμφωνα με τον αυστριακό αναλυτή, αν η Ελλάδα έστελνε τις βάρκες πίσω στην Τουρκία, αυτό δεν θα συνιστούσε απλά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και καταδίκη ίσως χιλιάδων ανθρώπων σε πνιγμό.

Η Άγκυρα αντικρούει τις ελληνικές αιτιάσεις

Σε αυτές τις συνθήκες τόσο η ελληνική ακτοφυλακή όσο και εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας επιρρίπτουν στην τουρκική πλευρά ότι δεν μεριμνά για τη συγκράτηση των προσφύγων, ενώ διατυπώθηκε ακόμη και η κατηγορία ότι οι τουρκικές λιμενικές αρχές συνεργάζονται με διακινητές. Ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ αντικρούει τις ελληνικές αιτιάσεις. Όπως δήλωσε, «η τουρκική ακτοφυλακή συνέλαβε πέρσι περισσότερους από 150.000 πρόσφυγες –διπλάσιους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Καθημερινά ανακόπτουμε την παράνομη έξοδο 500 προσφύγων. Η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες».

Σύμφωνα με τον Γκέραλντ Κνάους, οι εκατέρωθεν κατηγορίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν νόημα. Το κεντρικό θέμα που χρήζει συζήτησης είναι, όπως λέει, αν η Τουρκία είναι πρόθυμη να ξαναδεχθεί πίσω πρόσφυγες από την Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να βάλει φραγμό στις δραστηριότητες των διακινητών. Ωστόσο, επισημαίνει ο αναλυτής, η συγκατάθεση της Άγκυρας μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο εφόσον χώρες τις ΕΕ δέχονταν κι αυτές να απορροφούν πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Πηγή: Deutsche Welle