Αφαίρεση τριών βαθμών, δύο αγωνιστικές και 50.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ

Τιμωρία «μαμούθ» επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τα επεισόδια της Τούμπας στη ρεβάνς για τα ημιτελικά Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

Συγκεκριμένα, στον «Δικέφαλο» επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης 3 βαθμών, 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων θυρών (που θα κληθεί να εκτίσει με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό στα πλέι οφ), καθώς και πρόστιμο 50.000 ευρώ. Η ποινή είναι εφέσιμη, όμως, εφόσον ισχύει, δυσκολεύει αφάνταστα την προσπάθεια του ΠΑΟΚ για την πρώτη θέση και το εισιτήριο στα προκριματικά του Champions League. 

Ωστόσο, από τη διατύπωση της ΕΠΟ, δεν είναι ξεκάθαρο από ποιον βαθμολογικό πίνακα αφαιρούνται οι βαθμοί. Συγκεκριμένα, υπάρχει η περίπτωση η πονή να επιβληθεί στον πίνακα του πρωταθλήματος της κανονικής εφετινής περιόδου και αν αυτό ισχύει τότε ο ΠΑΟΚ πάει στους 66 βαθμούς και δεν αλλάζει η βαθμολογία των πλέι οφ. 

Υπάρχουν και οι εκδοχές να αφαιρεθούν οι βαθμοί από τον πίνακα των εφετινών πλέι οφ (οπότε ο ΠΑΟΚ από τους 3 που έχει θα πάει στο 0) ή να αφαιρεθούν από τον βαθμολογικό πίνακα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Σημειώνεται πως στον ΠΑΟΚ έχει ήδη ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη και για κάποια επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και ως υπότροπος υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη ποινή.

 

Αναλυτικά η απόφαση:

«Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ δέχεται εν μέρει την πειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Απαλλάσσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την πράξη που αναφέρεται στο σκεπτικό. Κηρύσσει πειθαρχικά ελεγκτέα αυτή, κατά τα λοιπά. Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ α) πειθαρχική χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, β) ποινή διεξαγωγής δύο (2) αγώνων χωρίς θεατές, γ) αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα (ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στις 16/4)».

 

Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ:

«Σκληρή, στα όρια της εξοντωτικής, είναι η ποινή – επινόηση που επέβαλε στον ΠΑΟΚ η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ. Μια τιμωρία προφανώς προαποφασισμένη από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία την είχε διαρρεύσει μέσω των γνωστών άγνωστων «κύκλων» από το Γουδή.

Η ΕΠΟ, βέβαια, στην απόφασή της με την αποφασιστικότητα που τη διακρίνει δεν ξεκαθαρίζει από πότε θα ισχύσει η αφαίρεση βαθμών. Λες και η Πυθία είναι μέλος της επιτροπής που (κατα)δίκασε τον ΠΑΟΚ. Θα περιμένουμε να μάθουμε τη σωστή ερμηνεία της απόφασης από τα non paper της Ομοσπονδίας και τα MME.

Στην απόφαση την οποία θα εφεσιβάλει ο ΠΑΟΚ αναφέρονται τα εξής : «Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ δέχεται εν μέρει την πειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Απαλλάσσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την πράξη που αναφέρεται στο σκεπτικό. Κηρύσσει πειθαρχικά ελεγκτέα αυτή, κατά τα λοιπά. Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ

α) πειθαρχική χρηματική ποινή 50.000 ευρώ,

β) ποινή διεξαγωγής δύο (2) αγώνων χωρίς θεατές,

γ) αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα (ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στις 16/4)»