Αυστηρό μήνυμα Αναστασιάδη προς την Τουρκία

Η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητά μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι πέραν των δεδομένων, αλλά η συμμετοχή μας σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, πρέπει να αποκλείεται, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την άφιξη του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή στην Χλώρακα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ο οποίος τον εκπροσώπησε στην εκδήλωση ανέφερε πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το συλλάβουν τόσον όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα».

«Η τουρκική ηγεσία» σημείωσε, «αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της, όταν επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιστρατεύοντας τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με ένα ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει απόλυτα».

Εμείς ανέφερε, «δεν χρειαζόμαστε την υπόδειξη της Τουρκίας για να δεχτούμε πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο, πρώτοι εμείς το αναγνωρίζουμε», προσθέτοντας πως δεν μπορεί να  απαιτείται από  την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επεσήμανε επίσης, πως η μόνη ρεαλιστική οδός για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι, όταν υπάρξουν τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι η λύση του πολιτικού μας προβλήματος.

Κάλεσε επίσης την  Τουρκία, αν πράγματι ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι για δικές της επεκτατικές βλέψεις, να εργαστεί για την εκτόνωση της κρίσης που ίδια έχει προκαλέσει.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως με την  προχθεσινή απόφασή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με την οποία επαναλαμβάνεται η τουρκική αρνητικότητα με τη συνέχιση της προκλητικής επέμβασης της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απομακρύνεται περαιτέρω η ελπίδα για επανάληψη των συνομιλιών και επίτευξη μιας σύντομης λύσης στο κυπριακό.

Έκανε επίσης ξεκάθαρο πως αν είναι μια πλευρά που ενδιαφέρεται για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού, είναι η ελληνοκυπριακή, γιατί – όπως είπε-  «είναι οι Ελληνοκύπριοι που υποφέρουμε από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, που κινδυνεύουμε από τις τουρκικές προκλήσεις, που ζημιώνουμε από τη συνέχιση του σημερινού στάτους κβο».

Είναι οι Ελληνοκύπριοι συνέχισε, που έχουμε ανάγκη να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας, να αποχωρούν τα κατοχικά στρατεύματα, να ζήσουμε, επιτέλους, μέσα σε ένα ενωμένο ευρωπαϊκό κράτος.
                              
Κατέστησε επίσης σαφές πως «αυτό που θέλουμε είναι να ενεργοποιήσουμε όσους μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού προβλήματος και στην αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου, προς όφελος όχι μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη πως αναμένει την πιο έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων μας στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων, εκφράζοντας την ίδια ώρα, τη μεγάλη του ικανοποίηση από τη συμπαράσταση και τη στήριξη που ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προσδοκώντας ωστόσο – όπως είπε- στην πρακτική εφαρμογή αυτής της σημαντικής πολιτικής θέσης.

Αναφέρθηκε επίσης και στην  θετική αντίδραση και άλλων φίλων κρατών και οργανισμών που με τη στάση τους, αφενός μας ενισχύουν και μας ενθαρρύνουν, και αφετέρου δικαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε .

Ο  ΠτΔ σημείωσε πως έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο, σημειώνοντας πως αυτό το χρέος το οφείλουμε προς την πατρίδα, προς τον αρχηγό της ΕΟΚΑ που σήμερα τιμούμε, και προς όλους τους ήρωες μας και τους αγωνιστές της ελευθερίας.

Η εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την άφιξη του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα στην Κύπρο διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα 55- 59 , τους Συνδέσμους Αγωνιστών της ΕΟΚΑ , του  Ιδρύματος του απελευθερωτικού αγώνα και τους Επαρχιακούς Συνδέσμους των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ της Επαρχίας Πάφου . Η εκδήλωση με τον τίτλο «Διγένεια» περιλάμβανε αναπαράσταση της άφιξης και αποβίβασης του Αρχηγού της ΕΟΚΑ και πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Αλυκής στην Χλώρακα, όπου αποβιβάστηκε ο Γεώργιος Γρίβας.

 

Πηγή: Καθημερινή