Αυστραλία: Ο Τέρνμπουλ διορίστηκε πρωθυπουργός

Διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Αυστραλίας ο πολυεκατομμυριούχος Μάλκομ Τέρνμπουλ, ο οποίος κέρδισε χθες την ψηφοφορία που διεξήχθη στο συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, ο οποίος του παραχώρησε τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, μόλις δύο χρόνια από την άνοδό του στην εξουσία.

Ο 60χρονος Μάλκομ Τέρνμπουλ, πρώην δικηγόρος και πρώην τραπεζίτης, γίνεται σήμερα ο 29ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, μετά την ορκωμοσία του μπροστά στον εκπρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αυστραλία, τον γενικό κυβερνήτη Πίτερ Κόσγκροβ, στην Καμπέρα.

“Αισθάνεται κανείς μεγάλο ενθουσιασμό που είναι Αυστραλός αυτήν τη στιγμή”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τέρνμπουλ μετά την ορκωμοσία του.

“Είναι ένα γύρισμα της τύχης, το οποίο δεν περίμενα, όπως οφείλω να ομολογήσω, αλλά είναι ένα γύρισμα της τύχης που με τιμή οφείλω να αντιμετωπίσω και είμαι απολύτως ικανός γι’αυτό”, πρόσθεσε.

Ο Τέρνμπουλ δεσμεύτηκε για ένα νέο είδος διακυβέρνησης, διαφορετικό από αυτό του προκατόχου του, στον οποίο οι επικριτές προσάπτουν ότι ήταν αυταρχικός και ότι έπαιρνε μονομερώς τις αποφάσεις του.

Ο Τέρνμπουλ συγκέντρωσε 54 ψήφους στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Φιλελεύθερου Κόμματος που μετέχει στον συντηρητικό συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο Άμποτ, η δημοτικότητα του οποίου μειωνόταν ολοένα και περισσότερο, συγκέντρωσε 44 ψήφους.

Με μια δήλωσή του που αιφνιδίασε, ο Τέρνμπουλ, ένας από τους πιο προβεβλημένους υπουργούς της κυβέρνησης, είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες πως παραιτείται από τη θέση του υπουργού Επικοινωνίας για να διεκδικήσει από τον Τόνι Άμποτ την ηγεσία του κόμματος.

Ο ίδιος εξήγησε πως επέλεξε να συγκρουσθεί με τον πρωθυπουργό επειδή οι συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν τις επόμενες εκλογές. Όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει, ο Άμποτ, ο οποίος είχε ανέβει στην εξουσία το 2013, οργάνωσε τότε την ψηφοφορία στο Φιλελεύθερο Κόμμα, την οποία κέρδισε ο διάδοχός του πλέον στην πρωθυπουργία.