Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα με το νέο αίτημα παράτασης

Την επιστολή με την οποία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπέβαλε εκ νέου αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στους εταίρους δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times.

 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής περιήλθε στην κατοχή τους από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα.

 

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού

 

Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

τους τελευταίους πέντε μήνες διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την επέκταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Στις 27 Ιουνίου 2015, η Ελληνική Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, που επιτρέπει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει, αν θα αποδεχθεί ή όχι τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στην κυβέρνησή μας από τους θεσμούς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που προαναφέρθηκαν.

Με σκοπό να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα που επιτρέπει στον ελληνικό λαό να πάρει αυτήν την κρίσιμη απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η ελληνική δημοκρατία υπέβαλε στις 27 Ιουνίου 2015, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup ένα αίτημα παράτασης του MAFA, για χρονική περίοδο ενός μηνός, από την ημερομηνία υποβολής του.

Οι διαπραγματεύσεις θα επαναξεκινήσουν την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας άμεσα, ευθυγραμμισμένη με την απόφαση του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την σχετική απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε, οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος επί των προτάσεων αυτών είναι ένα κυρίαρχο δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, απαραίτητο επί του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που θα θα συμφωνηθεί τελικά με τους θεσμούς. Επιπλέον, το δημοψήφισμα θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στις προτάσεις των θεσμών και δεν δημιουργεί άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα αφορά στην παραμονή της Ελλάδας στην Νομισματική Ένωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω από τον κυβέρνησή σας την επανεξέταση της θέσης αυτής επί του θέματος και να υποστηρίξω την αναθεώρηση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνη με σκοπό την έγκρισή του. Η απόφαση αυτή θα συμβάλει στον κοινό μας στόχο της επίτευξης αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής, οικονομικής βιωσιμότητας του χρέους, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».