Αυτός δεν είναι συνδικαλισμός: Διόρισε και το παιδί μου για να μην απεργήσω

Η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και ο νεποτισμός κρατούν ακόμη όμηρο την Ελλάδα, στην πιο σκληρή και δύσκολη εποχή της μετά τη μεταπολίτευση.

 
Το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής αποτελούμενο από πολιτικούς – τραπεζίτες και μμε οδήγησαν τη χώρα στην χρεωκοπία. Ακόμη και αν κάποιος ισχυρίζεται μετά βδελυγμίας ότι όλα αυτά άλλαξαν και αποτελούν παρελθόν.

 
Συνδικαλιστές όλων των ειδών συνεχίζουν τις δοσοληψίες με τους πολιτικούς και τους επικεφαλής στα κέντρα αποφάσεων. Τελευταίο κρούσμα,  το διακομματικό ρουσφέτι της πρόσληψης από το παράθυρο των τέκνων της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, ως… συμβούλων διοίκησης, συνιστά μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για ολόκληρη τη νέα γενιά της πατρίδας μας, καθώς αποκαλύπτεται σε μια στιγμή που χιλιάδες προσοντούχα νέα παιδιά με πολυετείς σπουδές βιώνουν την ανεργία και συνωστίζονται στη διεκδίκηση ελαχίστων θέσεων εργασίας που προκήρυξε το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα.
 
Διαστάσεις ηθικού σκανδάλου αποκτά η αποκάλυψη του protothema.gr ότι η Εθνική Τράπεζα προσέλαβε τον Μάιο ως ειδικούς συνεργάτες τα παιδιά των αρχισυνδικαλιστών του Συλλόγου Εργαζομένων της (ΣΥΕΤΕ).
 
Πρόκειται για τα 4 παιδιά αρχισυνδικαλιστών που προσλήφθηκαν χωρίς διαγωνισμό και πιο συγκεκριμένα: του προέδρου του συλλόγου Γιώργου Γιαννακόπουλου, επικεφαλής της ΔΗΣΥΕ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, του γενικού γραμματέα Ευθύμιου Κατσίκα (MKE), ο οποίος συμμετέχει και στο Δ.Σ. της ΕΤΕ, του ταμία Αλέξανδρου Πολίτη (από την παράταξη ΔΑΣ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) και του αναπληρωτή ταμία Γιώργου Δαμίγου (ΔΗΣΥΕ).
 
Το διακομματικό ρουσφέτι προκάλεσε όχι μόνο ενδοσυνδικαλιστικές τριβές αλλά και την έντονη αντίδραση των κομμάτων στα οποία ανήκουν οι συνδικαλιστές.
 
Το πρώτο διακομματικό ρουσφέτι στα χρονικά
 
Τις σκανδαλώδεις προσλήψεις από το παράθυρο κατήγγειλαν μικρότερες παρατάξεις του Συλλόγου Εργαζομένων της τράπεζας, οι οποίες πίστευαν, αρχικά, ότι είχαν διοριστεί μόνο τα παιδιά των «γαλάζιων» και των «πράσινων» συνδικαλιστών, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ. Ωστόσο, όταν ανακάλυψαν ότι στο ρουσφέτι δεν αντιστάθηκε ούτε το μέλος της αριστερής παράταξης ΔΑΣ, το οποίο συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια με την παράταξη προερχόμενο από το ΚΚΕ, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Οι αρχισυνδικαλιστές, όπως καταγγέλλουν μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, προσπάθησαν τεχνηέντως να αποφύγουν να μπει σε ψηφοφορία πρόταση κατά των προσλήψεων ειδικών συνεργατών αφού είχαν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία τις κρυφές συμφωνίες που είχαν κάνει.
 
Το πακέτο ειδικών συνεργατών που προσλήφθηκε τον Μάιο αριθμεί 30 άτομα, 20 από τα οποία προέρχονται από ρουσφέτια στελεχών της κυβέρνησης. Στο πακέτο «πάρεισέφρυσαν» και τα τέσσερα παιδιά των συνδικαλιστών καριέρας, οι οποίοι προφανώς θα ανταποδώσουν το ρουσφέτι εξασφαλίζοντας εργασιακή ειρήνη στην τράπεζα.
 
Η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη κάλεσε όποιον συνδικαλιστή εμπλέκεται και προσωπικά σε τέτοιες διευθετήσεις να παραιτηθεί άμεσα από κάθε συνδικαλιστική ιδιότητα, ως ελάχιστη προσφορά στην ηθική αποκατάσταση του συνδικαλισμού. Το μέλος του προεδρείου, ο συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Πολίτης ήδη υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία όμως δεν θα ζημιώσει ιδιαίτερα τη συνδικαλιστική του καριέρα αφού σε λίγους μήνες έτσι κι αλλιώς θα βγει στη σύνταξη. Η ειδική μεταχείριση ωστόσο τον ακολουθεί και μετά τη συνταξιοδότηση του αφού, εκτός των παροχών που δικαιούται από το Ταμείο του, θα εισπράξει και το πακέτο του προγράμματος εθελουσίας εξόδου το οποίο όμως έχει λήξει από τον περασμένο Ιανουάριο! Αντίθετα, η ΔΗΣΥΕ, η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να εκδώσει ούτε μια καταγγελία κατά των ρουσφετολογικών προσλήψεων καθώς στη συνεδρίαση από τα 16 μέλη της παράταξης προσήλθαν μόνο τα 8. Τα παιδιά των συνδικαλιστών, πτυχιούχοι και οι τέσσερις, προσλήφθηκαν ως ειδικοί συνεργάτες με σύμβαση αορίστου χρόνου και αμοιβή περίπου 810 ευρώ καθαρά. Σύμφωνα με τον κανονισμό εργασίας, δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στο καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων καθώς δεν επιλέχτηκαν μετά από διαγωνισμό. Το γεγονός ότι οι αμοιβές των παιδιών δεν είναι υψηλές δεν μειώνει το μέγεθος του ηθικού ζητήματος αν αναλογιστεί κανείς ότι n Εθνική απασχολεί σήμερα 1.650 ενοικιαζόμενους υπαλλήλους ακόμα και σε θέσεις υψηλών προσόντων οι οποίοι αμείβονται με 510 ευρώ, αν είναι κάτω των 25 ετών, χωρίς επιδόματα και αξιώσεις μονιμότητας ή αποζημίωσης. Η Τράπεζα δεν τους αναγνωρίζει ως υπαλλήλους της, παρότι παράγουν μέρους του έργου της στα τηλεφωνικά κέντρα πωλήσεων, στα στεγαστικά δάνεια ακόμα και στα ταμεία, προτιμώντας να τους νοικιάζει από εταιρείες προσωρινής απασχόλησης.
 
Πως λοιπόν να εμπιστευτούμε τους υπόψη κυρίους να διαπραγματευτούν το μέλλον μας»; Πολιτικό και συνδικαλιστικό ατόπημα χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του και ο Τομέας Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ την πρόσληψη των παιδιών, από το παράθυρο, καλώντας όσους εμπλέκονται σης συγκεκριμένες ενέργειες να αναλάβουν ευθέως τις προσωπικές και συνδικαλιστικές ευθύνες τους.
 
Το δημοσίευμα επισημαίνει και τη μοιραία κατάληξη στον «Ευαγγελισμό» του μικροσυνταξιούχου καρδιοπαθούς, ο οποίος δεν χειρουργούνταν επί μέρες επειδή δεν είχε να διαθέσει τα χρήματα για το «φακελάκι» που απαιτούσε ο γιατρός για να τον χειρουργήσει, έφερε στο προσκήνιο την κοινωνική αναλγησία με την οποία εξακολουθεί να πορεύεται μια μερίδα υπαλλήλων του Δημοσίου, που θεωρεί το κράτος και τις υπηρεσίες του λάφυρο για προσωπικό πλουτισμό.
 
Νωπές είναι οι μνήμες του συνδικαλιστή της ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλου που έσκισε τα χαρτιά της επίταξης του μπροστά στην κάμερα  ενώ βάσει του καταστατικού της ΔΕΗ, ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, δεν μπορεί να επιστρατευτεί διότι δεν διαθέτει εξαρτημένη σχέση εργασίας, δεν μπορεί ούτε να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό, ούτε να διωχθεί διοικητικά.
 
Το παζλ της διαπλοκής -που φαίνεται να μην πτοείται ούτε από την παρουσία της τρόικας…συμπληρώνουν τα καταχρεωμένα μέσα ενημέρωσης που, ενώ σε άλλες περιπτώσεις «χαλούν τον κόσμο» για ήσσονος σημασίας ζητήματα, αντιμετώπισαν με «συνωμοσία σιωπής» την άκρως σκανδαλιστική περίπτωση των εκμαυλισμένων συνδικαλιστών που αντάλλαξαν την -υποτιθέμενη- «εργασιακή ειρήνη», δηλαδή το δικαίωμα απεργίας των συναδέλφων τους, με το βόλεμα των βλαστών τους.
 
Το αίσθημα του δικαίου που με πολλούς τρόπους αλλά και με αυτόν πλήττεται ανεπανόρθωτα στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στην παραδοσιακή πολιτική τάξη. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, παρά το γεγονός, ότι καταδικάζουν τέτοιες στάσεις και ενέργειες, όταν βρουν την ευκαιρία κάνουν χρήση αυτών. Όλοι βρίζουν το πελατειακό κράτος αλλά εκμεταλλεύονται τον «μπάρμπα στην Κορώνη» για να «βολέψουν το παιδί».
 
Οι κάθε είδους συνδικαλιστές που φωνάζουν για το καλό των εργαζομένων, ποιούν την νύσσαν όταν έρχεται η ώρα για το «βόλεμα» στο δημόσιο. Ακόμη και αν στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για τράπεζες, που ανήκουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό στο Δημόσιο που τις ενίσχυσε αδρά. Δεν είναι δυνατόν μία ομάδα εργαζομένων να αντιμετωπίζουν την υπηρεσία ή το χώρο εργασίας τους, ως «μαγαζάκι» τους. Και αυτές οι νοοτροπίες δεν έχουν σταματήσει ούτε με το μνημόνιο ούτε με την τρόικα.
 
Το Δημόσιο συνεχίζει να δέχεται εργαζομένους «από το παράθυρο», χωρίς φυσικά να ενημερώνει το χρηματοδότη του ελληνικό λαό, πόσοι είναι αυτοί και υπό ποιες προϋποθέσεις.
 
Danioliptes.gr