Αυξημένη επαγρύπνηση μετά από την τελευταία τουρκική πρόσκληση στο Αιγαίο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται λιμενικό, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία μετά και την τελευταία πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο σε βάρος ελληνικού αλιευτικού.

Το μικρό σκάφος ψάρευε την Μεγάλη Παρασκευή σε ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά των Οινουσσών όταν Τούρκοι λιμενικοί το πλησίασαν και απείλησαν να συλλάβουν τον ψαρά σε περίπτωση που δεν αποχωρούσε από το σημείο.

Μάλιστα, το τουρκικό λιμενικό ισχυριζόταν πεισματικά ότι το μικρό σκάφος βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Σε βίντεο-ντοκουμέντο του Mega, φαίνεται ότι η τουρκική ακταιωρός πλησίασε σε απόσταση-ανάσα δύο μέτρων το αλιευτικό, σε μια εμφανή προσπάθεια να απειλήσει τον ψαρά. Στο σημείο έφτασε άμεσα σκάφος του λιμενικού, το οποίο δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και κλήθηκε η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός», το πλήρωμα της οποίας κάλεσε το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει.

Αρχικά το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους αρνήθηκε αλλά μετά από δύο ώρες διαπραγματεύσεων, περίπου στις 16:00, αποχώρησε.

Το δραματικό περιστατικό περιέγραψε με ακρίβεια, αλλά και ψυχραιμία στο Mega ο Στέφανος Δημίδης, ο ψαράς που απείλησαν να συλλάβουν οι Τούρκοι. Όπως ανέφερε, το ελληνικό αλιευτικό βρισκόταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η τουρκική ακταιωρός του έκοψε την πορεία για να το σταματήσει.

«Μας έκαναν νοήματα να φύγουμε. Ήταν δίπλα μας, τη δεύτερη φορά ήρθε στα δύο μέτρα, κόντευα να το εμβολίσω», σημείωσε ο κ. Δημίδης.

https://www.youtube.com/watch?v=bDiMtMn2IYI

Πριν από την τουρκική πρόκληση στα ελληνικά ύδατα, τουρκικά πολεμικά σκάφη, πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από της Οινούσσερα αλλά και τη νησίδα Κάτω Παναγιά φτάνοντας μάλιστα σε ύψος 70 μέτρων πάνω από το έδαφος. Πρόκειται για το έκτο επεισόδιο μέσα σε 15 μέρες, που προκαλούν οι Τούρκοι στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση μελετά τόσο τις τουρκικές προκλήσεις όσο και σειρά κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, που επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανυπόστατες τουρκικές βλέψεις για 16 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, που αναφέρονται με τουρκικά ονόματα.

Το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες στο μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τη συνέχιση της τακτικής των αναχαιτίσεων από τα μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ έχει συστήσει στα πληρώματα τόσο των αεροσκαφών όσο και τον πολεμικών μας πλοίων ψυχραιμία ώστε να αποφευχθεί ατύχημα ή ακόμα και θερμό επεισόδιο.

Τα όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ανοικτά των Οινουσσών κατέγραψε πλοίο της νατοϊκής συμμαχίας, που βρισκόταν στην περιοχή, και το οποίο δεν παρενέβη. Ωστόσο στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Πηγή: Έθνος