Αυξήθηκαν 1,3 δισ. τον Αύγουστο οι καταθέσεις

ΦΩΤΟ: ICON PRESS

ΦΩΤΟ: ICON PRESS

Αύξηση παρατηρήθηκε και τον Αύγουστο στις καταθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 123,895 δισ. ευρώ έναντι 122,579 δισ. ευρώ.

Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων, όπως παρατηρούν κύκλοι της αγοράς, οφείλεται πρωτίστως στα τουριστικά έσοδα, και επιπροσθέτως στη χαλάρωση των capital controls για το νέο χρήμα.

Και τον Σεπτέμβριο
Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως το φαινόμενο ανόδου των καταθέσεων συνεχίζεται και μέσα στο Σεπτέμβριο και αυτό εν πολλοίς αποδίδεται και στα προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες προκειμένου να προσελκύσουν καταθετικά προϊόντα.

Βεβαίως τα προϊόντα αυτά στηρίζονται κυρίως σε προσφορές που συνοδεύουν την κατάθεση παρά σε επιτόκια τα οποία παρακολουθούν τη διεθνή τάση και άρα είναι χαμηλά, μολονότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελαφρώς αυξημένα για το νέο χρήμα.

Αντίθετα, περαιτέρω μείωση κατά 1,7% σημείωσαν τον Αύγουστο οι χορηγήσεις καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική ύψους 904 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2016, ήταν αρνητική κατά 609 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 370 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5%, από 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν -0,1%, από μηδενικός τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 541 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 231 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -5,3% τον Αύγουστο του 2016, από -4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 68 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 138 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η νέα μείωση του δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά καταγράφηκε στη χώρα μας στα τέλη του καλοκαιριού, θα πρέπει να αποδωθεί στο γεγονός ότι οι τράπεζες ανοίγουν με περιορισμούς τη στρόφιγγα τηςτης χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία η οποία άλλωσε παραμένει σε ύφεση.

Η μείωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ουσιαστικά προκαλεί έναν φαύλο κύκλο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να επενδύσουν για αύξηση της δραστηριότητάς τους.

Αντίθετη εικόνα
Η κατάσταση στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα από ολόκληρη την Ευρωζώνη, όπου τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού τα δάνεια προς ιδιώτες αυξήθηκαν αργά αλλά σταθερά, κατά 1,8%, ενώ τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 1,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σταθερά από το 2011. Σύμφωνα με την ΤτΕ έως τον Μάρτιο τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών περιείχαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ήτοι άνω από το 45% όλων των πιστώσεων.

Mείωση χορηγήσεων

  • Περαιτέρω μείωση κατά 1,7% σημείωσαν τον Αύγουστο οι χορηγήσεις καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 904 εκατ. ευρώ.
  • Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2016, ήταν αρνητική κατά 609 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 370 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.