Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στην Πορτογαλία παρά τις αντιδράσεις

ΦΩΤΟ: REUTERS/RAFAEL MARCHANTE/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/RAFAEL MARCHANTE/ΑΡΧΕΙΟΥ

Αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 505 στα 530 ευρώ, θα ισχύσει στην Πορτογαλία από την 1η Ιανουαρίου, με απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αψήφησε τις ενστάσεις των εργοδοτών.
Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρά το γεγονός ότι οι ενώσεις εργοδοτών και τα συνδικάτα δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη συλλογική τους διαπραγμάτευση.

Ο υπουργός Εργασίας Ζουζέ Βιέιρα ντα Σίλβα δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ώστε να τις βοηθήσει να απορροφήσουν την αύξηση, αλλά προς το παρόν δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κάτι για το οποίο πίεζαν .

Τον περασμένο μήνα η Συνομοσπονδία Πορτογαλικών Επιχειρήσεων προειδοποίησε την κυβέρνηση, την οποία στηρίζουν στο κοινοβούλιο δύο αριστερά κόμματα, πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να ακυρώσει την αύξηση της παραγωγικότητας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του μνημονίου της Πορτογαλίας (2011-2014), όταν ο κατώτατος μισθός είχε παγώσει στα 485 ευρώ.

Αυξήθηκε στα 505 ευρώ στα τέλη του 2014 και η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τον αυξήσει σταδιακά στα 600 μέχρι το 2019.

Η πορτογαλική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει πέρυσι, μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης της χώρας, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν πάντως πως το σχέδιο των Σοσιαλιστών να τερματίσουν τις πολιτικές λιτότητας και να αυξήσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών μπορεί να μη φέρει επαρκή οικονομική ανάπτυξη ώστε η Πορτογαλία να συνεχίσει να μειώσει το άχθος του χρέους της.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα έχει δεσμευθεί ότι η Πορτογαλία θα τηρήσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, που προβλέπουν ότι το έλλειμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3%. Επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους πως αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν νέους, υψηλότερους φόρους.