Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση – Ποιές είναι οι εκκρεμότητες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αγώνας ταχύτητας περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, καθώς πριν από την επιστροφή των δανειστών τον Σεπτέμβριο για τη μίνι αξιολόγηση, θα πρέπει να επισπεύσει το κλείσιμο των προαπαιτούμενων, που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Έτσι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να προχωρήσουν όσα από τα 15 προαπαιτούμενα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να καταγραφεί σαφής πρόοδος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να «τρέξουν» είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και πλήρης ετοιμότητα για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Βέβαια δεν είναι καθόλου σαφές ότι το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου θα είναι αυτό που θα αποδεσμεύσει το υπόλοιπο ποσό της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η διευθέτηση του χρέους.

Μάλιστα, χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέδεσε τη κατάθεση του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής, το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. «Είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση εν αναμονή της απόφασης ΔΝΤ για το αν τα μέτρα της Ευρώπης για το χρέος είναι αρκετά», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «υπάρχει μια συζήτηση τι πρωτογενή πλεονάσματα θα βάλουμε για το 2019 – πρέπει να το δούμε μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας».

Ουσιαστικά, ο υπουργός συνδέει τη συζήτηση για το χρέος με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε μια προσπάθεια να πιέσει για μείωση του στόχου που προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 για τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια. Σημειώνεται ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί τον Μάιο.

Η κατάθεσή του πήρε παράταση για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και πλέον στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τους δανειστές τον Σεπτέμβριο, διατηρώντας «ανοικτό» το μεσοπρόθεσμο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να τους πείσει ότι οι στόχοι μπορούν να μειωθούν, χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης από τους πιστωτές της χώρας.

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε, χθες, ότι δεν αναμένονται νέα μέτρα και ότι δεν θα υπάρξει νέο συμπληρωματικό μνημόνιο. «Δεν υπάρχει νέο συμπληρωματικό μνημόνιο. Ο,τι μέτρα είχαμε δεσμευτεί ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου… Το συμπληρωματικό το ψηφίσαμε με το πολυνομοσχέδιο στις 22 Μαΐου. Δεν αναμένονται νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προαπαιτούμενα
Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει:

[1] Στο ασφαλιστικό να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών μέσω:

  • της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων
  • της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας
  • της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τις εξαγορές των πλασματικών ετών.

[2] Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, με την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.

[3] Να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες, ενώ θα πρέπει να οριστεί και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

[4] Να επιλεγεί και το διοικητικό συμβούλιο της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

[5] Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, οι Θεσμοί έχουν ζητήσει να μεταβιβαστεί άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ το πακέτο των μετοχών του ΟΤΕ, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες πώλησής του στην Deutsche Telekom έναντι ποσού άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, απομένει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την 35ετή παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, αλλά και των τριών κάθετων αξόνων. Η προκήρυξη θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ασφαλιστικό

  • Μεταξύ των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να «τρέξουν» είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και πλήρης ετοιμότητα για την προώθηση των αποκρατικο­ποιήσεων.
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
  • Ο υπουργός συνδέει τη συζήτηση για το χρέος με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε μια προσπάθεια να πιέσει για μείωση του στόχου που προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 για τουλάχιστον πέντε με δέκα χρόνια.