Αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ μόνο υπό όρους

Ο κορυφαίος σύμβουλος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι είναι σύννομο το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επαναγορά ομολόγων, με στόχο τη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης, αλλά με όρους.

 

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εμπλέκεται άμεσα σε προγράμματα βοήθειας για τις χώρες που οφελούνται από την επαναγορά αυτή.

 

Ο Πέδρο Κρουθ Βιγιαλόν, γενικός σύμβουλος του δικαστηρίου, είπε ότι αφενός η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους αγορές ομολόγων, ωστόσο θα πρέπει να δηλώσει σαφώς την αιτιολογία για αυτές, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα.

 

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά τον ίδιο ήταν απαραίτητο και σωστό αναλογικά, καθώς η ΕΚΤ δεν αντιμετώπιζε έναν κίνδυνο που θα την εξέθετε σε μία χρεοκοπία.

 

Οπως αναφέρει το Reuters, αν και η γνωμοδότηση της Τετάρτης αναφέρεται σε ένα κείμενο απόφασης του 2012, η οποία σχεδιάστηκε στην κορύφωση της κρίσης με σκοπό να αποτρέψει την διάλυση της Ευρωζώνης με την ενίσχυση των κρατών που βρίσκονταν σε κρίση, θα μπορούσε να καθορίσει την μορφή μελλοντικών προγραμμάτων σχετικά με την επαναγορά κρατικών ομολόγων.

 

Ντράγκι: Δεν έχουμε άπειρες δυνατότητες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει “άπειρες δυνατότητες” για την υποστήριξη της ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού, δηλώνει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Zeit, δίνοντας μία ακόμη ένδειξη για το ότι επίκειται μαζική αγορά κρατικών τίτλων χρέους.

«Ολα τα μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών είναι αποφασισμένα να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Φυσικά, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο που αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά δεν ισχύει ότι οι δυνατότητές μας είναι άπειρες», δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι στην εβδομαδιαία Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου οφείλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα βασικά επιτόκια, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό» με το βασικό επιτόκιο στο 0,05%, εξηγεί ο Μάριο Ντράγκι. «Αυτήν τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς εβδομάδες, μετά την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των κυβερνητών στις 22 Ιανουαρίου ή στην επόμενη, του Μαρτίου, πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους, στο πρότυπο της αμερικανικής Fed ή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Η διαδικασία με την οποία θα γίνει αυτό αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών, καθώς υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας.