Αγρότες, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο των Γερμανικών ΜΜΕ

ellada-germania-flags-simaies

Το νέο ασφαλιστικό στην Ελλάδα με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην Cosco βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.

Στο νέο ασφαλιστικό στην Ελλάδα με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών αναφέρεται εκτενώς η Badische Zeitung υπό τον τίτλο «Έλληνες αγρότες εγκλωβίζουν υπουργό». Αναφερόμενη καταρχήν στα όσα διαδραματίστηκαν στην Κομοτηνή αλλά και σε άλλες πόλεις όπου διαδήλωσαν οι αγρότες, ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Με τις συντάξεις να έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της εξάχρονης κρίσης χρέους ήδη κατά 25%, η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα και υπό τις πιέσεις των διεθνών πιστωτών νέες περικοπές. Από την τρέχουσα χρονιά όλες οι νέες συντάξεις προβλέπεται να μειωθούν κατά επιπλέον 15%. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Ιδιαίτερα πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δικηγόροι απεργούν ήδη εδώ και μια εβδομάδα. Η συζήτηση και ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Φεβρουάριο στη Βουλή, εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια πολιτική δοκιμασία. Με τα σχέδιά του προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και εντός του κόμματός του».

Ουτοπικός ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις

Στην πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην κινεζική Cosco αναφέρεται η Stuttgarter Zeitung σημειώνοντας ότι ο κινεζικός όμιλος αναλαμβάνει το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ έναντι 368,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμευόμενο παράλληλο για επενδύσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. «Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται μια σημαντική ιδιωτικοποίηση». Εντούτοις, ο διακηρυγμένος στόχος για τη συγκέντρωση 50 δις ευρώ από την πώληση κρατική περιουσίας δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, αφού μέχρι στιγμής εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία μόλις 3 δις ευρώ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, σχολιάζοντας ότι «λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015, η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα διέκοψε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμένος. Αυτή είχε δρομολογηθεί από τον προκάτοχό του, τον συντηρητικό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση περιλαμβάνεται στους όρους των διεθνών πιστωτών που σε αντάλλαγμα παρέχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα».

Στην απόφαση της Αυστρίας να επιβάλει ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται, αναφέρεται σήμερα η Frankfurter Rundschau, σχολιάζοντας ότι το πλαφόν δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, αλλά αντιθέτως, προκαλεί σύγχυση. «Ο ισχυρισμός ότι ο αριθμός μπορεί να μειωθεί με αυστηρότερους ελέγχους δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα πυροτέχνημα. Όποιος θέλει να μειώσει τον αριθμό πρέπει να απωθεί τους πρόσφυγες στα σύνορα. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα εάν αυτό συνάδει με το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Απέτυχε το σχέδιο Μέρκελ

Η Welt εκτιμά ότι «το σχέδιο Μέρκελ για μια μεγαλόπνοη ευρωπαϊκή λύση έχει αποτύχει. Τώρα έρχεται λοιπόν το Plan B. Με τις βορειοαφρικανικές χώρες γίνεται διαπραγμάτευση για την επαναπροώθηση προσφύγων, των οποίων οι αιτήσεις για παροχή ασύλου έχουν απορριφθεί, αλλά και των εγκληματιών. Με την Τουρκία και την Ιορδανία συζητείται το ζήτημα της έκδοσης αδειών εργασίας για πρόσφυγες. Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και τα hotspot στα Βαλκάνια παίρνουν σάρκα και οστά ενώ η Αυστρία κάνει αυτό που εν τω μεταξύ ζητά και ο εταίρος της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες. Παρά την Κολωνία λοιπόν, η Μέρκελ μπορεί να προχωρήσει με έναν θετικό απολογισμό στην σούπερ εκλογική χρονιά 2016».

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung που εκτιμά ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πλέον ασφυκτικά. «Η ΕΕ και οι χώρες μέλη πρέπει να θέσουν άμεσα υπό έλεγχό τους το προσφυγικό και δη γρήγορα, διότι σε διαφορετική περίπτωση αυτή η Ευρώπη θα διαλυθεί, οι ψηφοφόροι θα επαναστατήσουν και οι ακραίες δυνάμεις θα ωφεληθούν πολιτικά. Το να θέσεις υπό έλεγχο την κατάσταση δεν σημαίνει τίποτε λιγότερο από το να μειωθεί επιτέλους ο αριθμός των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Το επιχείρημα ότι αυτό απαιτεί χρόνο καθώς και τη συνέργεια πολλών δυνάμεων έχει ακουστεί συχνά και δεν είναι λάθος. Εντούτοις, όπως είπε και ο ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε: ‘Ο χρόνος τελειώνει’».

Πηγή: Deutsche Welle