Αιτήματα ύψους 1 δισ. ευρώ ενέκρινε η Επιτροπή Τραπεζικών Συναλλαγών

Αιτήματα συναλλαγών από επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ διεκπεραιώθηκαν σε διάστημα 15 ημερών της τραπεζικής αργίας από την ειδική Επιτροπή Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών.

 

Τα αιτήματα αυτά αφορούσαν κατά κύριο λόγο εισαγωγές βασικών ειδών (π.χ. φάρμακα και ευπαθή προϊόντα), πληρωμή νοσηλίων στο εξωτερικό, κ.λπ.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, επανέρχεται σταδιακά η ομαλότητα στη λειτουργία των τραπεζών, αλλά παραμένει το καθεστώς των capital control για να διαφυλαχθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, η Επιτροπή Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών συνεχίζει το έργο της, υπαγόμενη πλέον στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου. Παράλληλα, αποκεντρώθηκε το σύστημα ελέγχων και εγκρίσεων μέσω της δημιουργίας υποεπιτροπών στα τραπεζικά ιδρύματα, με στόχο την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων για συναλλαγές προς έγκριση.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τραπεζικά υποκαταστήματα με τα οποία συνεργάζονται ή να καλούν στα τηλέφωνα 2103332493 και 2103332496 στο υπουργείο Οικονομικών.