Ακροδεξιά επέλαση στη Σουηδία

Ανίκανο να εξασφαλίσει τη νίκη στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ καθίσταται το οικονομικό θαύμα της χώρας, καθώς, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα επικρατήσει στις σημερινές εκλογές.

Παρά την αντοχή που εμφανίζει η αγορά εργασίας, που δίνει στη Σουηδία το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ευρώπη, οι φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης υπέρ των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων έδωσαν δημοσκοπικό προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες του Στέφαν Λέφβεν. Αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα σημαντικότερα οφέλη αναμένεται να εξασφαλίσουν οι αριστεροί εταίροι του Λέφβεν, αναγκαίοι για τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας, που ζητούν την επιβολή φορολογίας στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, όταν οι φόροι στη Σουηδία αντιστοιχούσαν στο 65% του ΑΕΠ.

Μεγάλος ωφελημένος των εκλογών αναμένεται να αναδειχθεί ο Γίμι Οκεσον και το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Εχοντας επιτύχει οβιδιακή μεταμόρφωση του πάλαι ποτέ επιθετικά ακροδεξιού κόμματος, σε συμβατικό συντηρητικό σχηματισμό, ο Οκεσον εκμεταλλεύεται σήμερα τη διαφωνία σημαντικής μερίδας του εκλογικού σώματος με τη χαλαρή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Το κόμμα, που εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή το 2010 με 5% των ψήφων, έχει στο μεταξύ διπλασιάσει τη δημοτικοτητά του, παρά τις αποκαλύψεις ότι πολλά στελέχη του είναι πεπεισμένοι ναζιστές, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν τουλάχιστον 10% των ψήφων στη σημερινή αναμέτρηση.

 

Πηγή: Καθημερινή