Αξιολόγηση: Σε «θέση μάχης» oι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Τη μαζική και έντονη Κινητοποίηση των εργαζομένων στις αιρετές περιφέρειες και τους δήμους φέρνει ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με το σύστημα της ποσόστωσης.

 

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εργαζόμενοι, προϊστάμενοι και διευθυντές αποφάσισαν να συνταχθούν με την ΑΔΕΔΥ για αποχή διαρκείας από τη διαδικασία της αξιολόγησης, δηλώνοντας ότι θα παραδώσουν ασυμπλήρωτα τα έντυπα αξιολόγησης (εκθέσεις) στο πρωτοβάθμιο σωματείο τους, ενώ γνωστοποίησαν ότι θα συμμετάσχουν σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς ήδη έχουν λάβει “θέση μάχης” και οργανώνονται, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους και να υπερασπιστούν θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας ότι στόχος της υποτιθέμενης αξιολόγησης είναι να απολυθεί προσωπικό και να αδειάσει σταδιακά το δημόσιο, εκχωρώντας στη συνέχεια υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι θα απέχουν μαζικά από τη διαδικασία αξιολόγησης και ότι είναι καιρός να αντισταθούν μαζικά στα κυβερνητικά σχέδια για νέες περικοπές προσωπικού καθώς, όπως είπαν, ακόμα και τώρα να παγώσουν, αργότερα θα τα βρουν και πάλι μπροστά τους.

 

Συμφώνησαν επίσης ότι θα συμμετάσχουν στις εξαγγελλόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, δίνοντας αγωνιστικό παρών στην απεργία της 9ης Ιουλίου, ενώ αποφάσισαν πως όταν παραλάβουν τα έντυπα των εκθέσεων αξιολόγησης, δεν θα τα συμπληρώσουν, αλλά θα τα παραδώσουν στο πρωτοβάθμιο σωματείο τους. “Είναι προφανές ότι η διαδικασία εγείρει πολλά ερωτηματικά και δεν αποτελεί τρόπο αξιολόγησης, αλλά τρόπο κατάταξης των υπαλλήλων σε κατηγορίες”, τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Έφη Παπαλεξίου. 

 

Εξάλλου επισήμανε ότι το συγκεκριμένο σύστημα υπηρετεί το στόχο της δημιουργίας εύκολων θυμάτων για απόλυση και ανέφερε ότι προωθείται η μείωση του προσωπικού στις αυτοδιοικήσεις, τη στιγμή που αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ εκκρεμούν η αξιολόγηση των δομών και η έκδοση οργανογραμμάτων.

 

Η ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

 

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της συνέλευσης έγινε γνωστό ότι, εκτός από τους εργαζομένους, μέχρι στιγμής και οι έξι γενικοί διευθυντές των υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν προχώρησαν στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση του προσωπικού, συντασσόμενοι με την απόφαση του συνόλου των εργαζομένων να μην εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση αφορά το 15% των υπαλλήλων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (περίπου 340 άτομα), που βάσει του νόμου θα βαθμολογηθούν υποχρεωτικά από το 1 έως το 6 (η χαμηλότερη βαθμολόγηση), γεγονός που αναμένεται να τους οδηγήσει στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας, αφού με αυτήν τη βαθμολογία θα κριθούν ως ανεπαρκείς. Συγκεκριμένα οι κλίμακες βαθμολόγησης είναι τρεις (με 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με 7 ως 8 ποσοστό έως και 60% και με 1 ως 6 ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων).

Πάντως οι εργαζόμενοι, μιλώντας για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, τόνισαν ότι είναι καθολικές σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που, όπως είπαν, οδήγησε σε αλλαγή κλίματος στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. “Τη διαδικασία καλούνται να επικυρώσουν και οι διευθυντές, ωστόσο τόσο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και σε άλλες ανά τη χώρα δεν εξέδωσαν τις αποφάσεις επιμερισμού του ποσοστού που απαιτούνται, ώστε στη συνέχεια να σταλούν τα έντυπα αξιολόγησης”, διευκρίνισε η κ. Παπαλεξίου.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην περιφέρεια Δημήτρης Βαζούρας έκανε λόγο για κλίμα ισχυρής αντίστασης από την πλευρά των εργαζομένων σε όλες τις περιφέρειες, ενώ το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιάννης Νοτάκης ανέφερε ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων συνδέεται με το στόχο να ανοίξει το δημόσιο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ

 

Στο μεταξύ, μερίδα των εργαζομένων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε επιφυλάξεις για τις πειθαρχικές κυρώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι παραδώσουν τα έντυπα αξιολόγησης στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Έφη Παπαλεξίου, απάντησε ότι η ΑΔΕΔΥ ως γενική ομοσπονδία φρόντισε να προβεί σε κάποιες ενέργειες, όπως να κηρύξει αποχή διαρκείας από τη διαδικασία της αξιολόγησης, καλύπτοντας, με τον τρόπο αυτό, τους εργαζόμενους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή δεν έχει προσβληθεί στα δικαστήρια.

 

ΠΟΕ – ΟΤΑ – Προειδοποιεί με «θερμό καλοκαίρι» 

 

Σε διάταξη μάχης βρίσκονται και οι υπάλληλοι των δήμων ανά τη χώρα, προκειμένου να μην περάσει ο νέος νόμος για την αξιολόγηση τους, που θεωρούν ότι οδηγεί σε νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις.
Ήδη η ΠΟΕ -ΟΤΑ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 9 Ιουλίου, ενώ με επιστολή της προς το νέο υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο προειδοποιεί πως αν δεν επιλυθούν τα αιτήματα που θέτουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα το δ.σ. της ΠΟΕ – ΟΤΑ σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών επισημαίνει ότι “τα αιτήματα που παραθέτει χρήζουν άμεσης παρέμβασης και επίλυσης, ώστε να μη διογκωθούν αλλά και να μη δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης”.

Ειδικότερα τα αιτήματα που θέτει η ΠΟΕ – ΟΤΑ αφορούν μεταξύ άλλων: • Υπογραφή της Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ Α’ βαθμού, που ανήκουν στην ΠΟΕ ΟΤΑ.

 

 

  • Αποτροπή της εφαρμογής του Ν. 4250/2014 για τη συγκριτική “αξιολόγηση” που μόνο στόχο έχει τη δημιουργία νέων δεξαμενών διαθεσίμων και προς απόλυση εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις υπηρεσίες των ΟΤΑ Α’ βαθμού από την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού. Άρση του περιορισμού για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

 

  • Άμεση άρση της βαθμολογικής και μισθολογικής καθήλωσης που έχει επιβληθεί με το Ν. 4046/2012 και έχει παραταθεί παράνομα.

 

  • Να σταματήσει η περικοπή των αποδοχών των απεργούντων υπαλλήλων στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

  • Απορρόφηση όλων των σχολικών φυλάκων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

 

  • Επαναπροκήρυξη όλων των κενών θέσεων που αφορούν τους δημοτικούς αστυνομικούς.

 

 

Πηγή: Μακεδονία