Αλ. Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Την ανάγκη να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με αφορμή την αναχώρηση 30 προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ε.Ε..

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία σημαντική. Ξεκινά η διαδικασία της μετεγκατάστασης για πρόσφυγες που έχουν έρθει από τη Συρία και το Ιράκ διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, περνώντας δια πυρός και σιδήρου και σήμερα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μέλη των οικογενειών των προσφύγων που αναχώρησαν δήλωσε «ευτυχής» που είδε το χαμόγελο στα πρόσωπα αυτών των παιδιών. «Αισθανόμαστε αγαλλίαση ψυχής και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη τα χαμόγελα αυτά να πολλαπλασιαστούν (…) και να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους και ταυτόχρονα τον ίδιο μας το πολιτισμό», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως είναι «κοινή μας ευθύνη να σταματήσει αυτό το δράμα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν θέλουμε να ζουμε σε μία Ευρώπη που υψώνει τείχη και συρματοπλέγματα», προσθέτοντας πως «αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη τότε η ελπίδα και το ευρωπαϊκό όραμα θα σβήσει». «Έχουμε κοινή ευθύνη να μη σβήσει», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί με συντεταγμένο τρόπο η διαδικασία της οργανωμένης μετεγκατάστασης προσφύγων.

Σημείωσε τέλος ότι η χώρα μας δεν είναι η πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. «Η πόρτα εισόδου είναι η Τουρκία γι’ αυτό η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε η διαδικασίας της μετεγκατάστασης να ξεκινά από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο των προσφύγων στη θάλασσα του Αιγαίου», είπε.

Η τελετή στο «Ελ. Βενιζέλος» έγινε παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Από την πλευρά του κ. Άσελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. ‘Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΦΩΤΟ: SOOC

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Μουζάλας. Αντιθέτως, πρόσθεσε, δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα το να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο.

Για τις 09:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τους κ. Σουλτς, Άσελμπορν και Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σουλτς, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Στις 11:30 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφτούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών.

Στις 12:30 ο κ. Σουλτς θα επισκεφθεί το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό συνοδευόμενος από τους κ. Ξυδάκη και Μουζάλα.

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επισκεφθούν τη Λέσβο.

Πηγή: Ναυτεμπορική