Αλαλούμ με έκπτωση και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Διορθωτική διάταξη ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την εξαίρεση ή όχι των κοινωνικών επιδομάτων όσων δικαιούνται έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ 50% ή πλήρη απαλλαγή.

 

Παρά ταύτα υπάρχει το ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομικές υπηρεσίες θα κάνουν εγκαίρως την επανεκκαθάριση του φόρου, χωρίς να χάσουν την έκπτωση που δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα.

 

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισημαίνει πως αυτά τα επιδόματα είναι μικρά άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσουν οι δικαιούχοι τον πήχη των εισοδηματικών ορίων και ότι τα οικογενειακά επιδόματα δεν χαρακτηρίζονται εισόδημα.

Επ’ αυτού, θα πρέπει, όμως, να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος ή επαναδιατύπωση της απόφασης που “άναψε φωτιές”. Η επίμαχη εγκύκλιος με την οποία προσδιορίζεται ποια εισοδήματα υπολογίζονται για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αναφέρει μέσα σε αυτά το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, το επίδομα τριτέκνων – πολυτέκνων, την αποζημίωση απόλυσης και το προνοιακό επίδομα των αναπήρων.

Με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, αυτοί που περιμένουν εκπτώσεις- απαλλαγές είναι όσοι χαμηλά εισοδήματα, για παράδειγμα 12.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια, οι τρίτεκνοι- Πολύτεκνοι με εισόδημα για παράδειγμα 16.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια, οι βαριά ανάπηροι και όσοι είχαν ξενοίκιαστα – μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα το 2013.

Στην πρώτη φάση, θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση με βάση τις αρχικές δηλώσεις εισοδημάτων- ακινήτων, προκειμένου να εντοπιστούν οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών. Το Δεκέμβριο, θα γίνει νέος γύρος εκκαθάρισης, με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα έχουν υποβάλει εν τω μεταξύ οι φορολογούμενοι, έτσι ώστε να διορθώσουν ή να προσθέσουν στοιχεία για τα ακίνητα ή τα εισοδήματα τους.

Από Ιανουάριο, όσοι δεν εντοπίστηκαν από το ΚΕΠΥΟ στις δύο προηγούμενες φάσεις και δικαιούνται έκπτωσης ή απαλλαγής φόρου, θα πρέπει να πάνε στις εφορίες και να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά. Ειδικά όσον αφορά στον εντοπισμό των “ξενοίκιαστων” ακινήτων, η διαδικασία είναι μάλλον σύνθετη και μπορεί να κρύβει ταλαιπωρία ή παγίδες για τους ιδιοκτήτες.

Σε πρώτη φάση θα γίνει διασταύρωση του αριθμού του ρολογιού παροχής ρεύματος, με βάση τα στοιχεία του Ε9 και του Ε2, με τα στοιχεία της ΔΕΗ. Για να επιβεβαιωθεί, δε, ότι το ακίνητο ήταν “κενό” όλη την περσινή χρονιά, θα ελεγχθούν τα Ε2 που έπρεπε να υποβάλουν τόσοι οι κύριοι όσο και οι επικαρπωτές του ακινήτου.

Εν τω μεταξύ, με ερώτηση τους προς το υπουργείο Οικονομικών, 24 βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι είναι παράδοξο αν όχι παράλογο να κατατίθεται η ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών σε 72 και 100 δόσεις και την ίδια στιγμή να τους παρακρατείται προκαταβολικά και εφάπαξ ο φετινός “φουσκωμένος” ΕΝΦΙΑ, στο πλαίσιο των συμψηφισμών.

 

Πηγή: Έθνος